Η βρετανική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική δαπάνη και τις επιχειρηματικές επενδύσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Τα ευρήματα της EY Item Club, που υποστηρίζεται από την ελεγκτική εταιρεία EY, δημοσιεύτηκαν με φόντο και τα απογοητευτικά ευρήματα νέας δημοσκόπησης που έδειξαν υποχώρηση των επιπέδων εμπιστοσύνης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, που καταγράφει τα επίπεδα αισιοδοξίας στη Βρετανία από το 1978, τα τρία τέταρτα των Βρετανών αναμένουν επιδείνωση της οικονομίας το επόμενο έτος. Μόλις το 7% πιστεύει ότι θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας, ενώ το 13% εκτιμά ότι η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη, οδηγώντας τον καθαρό δείκτη αισιοδοξίας -68.
Η νέα πρόβλεψη της EY αναφέρει ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1% τον Φεβρουάριο. Αντιστοίχως για το 2026 η πρόβλεψη μειώθηκε από 1,6% σε 0,9%, καθώς τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των νέων πολιτικών εκτιμάται ότι θα πλήξουν περαιτέρω τη βρετανική οικονομία.
Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Βρετανίας το 2025 στο 1,1%, έναντι 1,6% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο, ενώ σε δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, έκανε λόγο για «σοκ ανάπτυξης» εξαιτίας των εμπορικών πολιτικών Τραμπ.
Περίπου το 16% των εξαγωγών αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ισχύει βασικός δασμός 10% στις περισσότερες εισαγωγές και 25% στα αυτοκίνητα, το χάλυβα και το αλουμίνιο, γεγονός που θα πλήξει άμεσα τη ζήτηση για βρετανικά προϊόντα. Αν και οι Βρετανοί εξαγωγείς αναμένεται να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους προς κράτη μέλη της ΕΕ, με το 41% των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων να δηλώνει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη.
Η EY Item Club προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από τους δασμούς αναμένεται να προκύψει έμμεσα, μέσω της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μείωσης των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Κλείνει το παράθυρο για πληρωμές εξωδίκων - Τι ακολουθεί