Από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο τερματισμός της δασμολογικής απαλλαγής για τα φθηνά κινεζικά δέματα που αποστέλλονται στις ΗΠΑ, με την κατάργηση του κανόνα “de minimis”. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή «μεγάλη απάτη» και υπέγραψε πρόσφατα εκτελεστικό διάταγμα για την αναστολή της. Ο συγκεκριμένος κανόνας επέτρεπε την αδασμολόγητη είσοδο δεμάτων αξίας έως 800 δολαρίων από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, διευκολύνοντας την πρόσβαση πλατφορμών όπως η Shein, η Temu και η Alibaba στην αμερικανική αγορά με είδη ρουχισμού, ηλεκτρονικά και είδη οικιακής χρήσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση αυτή ενδέχεται να πλήξει σημαντικά τους ανεξάρτητους διαδικτυακούς πωλητές που στηρίζονται σε κινεζικές εισαγωγές, ενώ θα επιβαρύνει τους Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς το κόστος των αγαθών από δημοφιλείς πλατφόρμες θα αυξηθεί. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι το προηγούμενο σύστημα υπονόμευε τις αμερικανικές μικρές επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι το παραθυράκι αυτό χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση συστατικών παράνομης φαιντανύλης. Οι κινεζικές αποστολές θα επιβαρύνονται πλέον είτε με δασμό 120% της αξίας είτε με ενιαίο τέλος, το οποίο ξεκινά από τα 100 δολάρια και αυξάνεται στα 200 δολάρια από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ αναγνώρισε τις τελευταίες ημέρες ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν ένα νέο τοπίο λόγω των δασμών του, λέγοντας ότι τα παιδιά μπορεί να έχουν «δύο κούκλες αντί για 30 κούκλες» για να διαλέξουν στα ράφια των καταστημάτων και «ίσως οι δύο κούκλες να κοστίζουν μερικά δολάρια περισσότερο από ό,τι κανονικά».
Οι πρώτες επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές: η Shein αύξησε την τιμή στα 100 πιο δημοφιλή προϊόντα της κατηγορίας ομορφιάς-περιποίησης κατά μέσο όρο 51%, με ορισμένες τιμές να υπερδιπλασιάζονται. Η Temu φέρεται να μετακυλύει πλήρως τους νέους φόρους στους καταναλωτές. Το 2024, περίπου 4 εκατομμύρια τέτοια πακέτα εισέρχονταν καθημερινά στις ΗΠΑ – έναντι 140 εκατομμυρίων ετησίως μια δεκαετία πριν. Ο διευθύνων σύμβουλος της DHL, Τόμπιας Μάγερ, σημείωσε πως ο αντίκτυπος εξαρτάται από τις λεπτομέρειες της εφαρμογής.
Περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο μεμονωμένες αποστολές προς τις ΗΠΑ ετησίως διεκδικούν την απαλλαγή, από περίπου 140 εκατομμύρια μια δεκαετία νωρίτερα, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου για το 2024.
Τα πακέτα de minimis από άλλα μέρη εκτός της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμα να χάσουν και αυτά τη δασμολογική τους απαλλαγή μόλις τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα για την «ταχεία επεξεργασία και είσπραξη» των δασμών, σύμφωνα με εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο Τραμπ.
«Για εμάς κάνει μεγάλη διαφορά, διότι για έναν επίσημο εκτελωνισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρειάζεστε πρόσθετα στοιχεία δεδομένων», δήλωσε ο Μάγερ στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες αναρωτιούνται αν θα χρειαστούν νέα έντυπα για μικρότερα πακέτα.
Το σχέδιο της Temu για να γλιτώσει τους δασμούς
Η απάντηση της Temu στο τέλος των φθηνών αγορών είναι να πωλεί πλέον μόνο προϊόντα από τοπικούς εμπόρους στους Αμερικανούς καταναλωτές στο άμεσο μέλλον.
Η εταιρεία «στρατολογεί» ενεργά εμπόρους στις ΗΠΑ και θα πωλεί μόνο τα τοπικά τους εμπορεύματα, ανέφερε η Temu σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει στην κινεζικών συμφερόντων εταιρεία να παρακάμψει τους δασμούς και δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει τις τιμές για τους Αμερικανούς αμετάβλητες.
«Η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους τοπικούς εμπόρους να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Temu. Είναι επίσης «μέρος των συνεχιζόμενων προσαρμογών της Temu για τη βελτίωση των επιπέδων εξυπηρέτησης».
Από την περασμένη εβδομάδα, η μονάδα PDD είχε εμφανιστεί να μετακυλύει σχεδόν όλους τους νέους εισαγωγικούς φόρους του Ντόναλντ Τραμπ στους Αμερικανούς καταναλωτές, προσθέτοντας μια σαφώς επισημασμένη προσαύξηση για τους αγοραστές στο ταμείο.
Οι μεγάλοι λιανοπωλητές των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αυξήσει τις τιμές των προϊόντων στα ράφια. Αλλά βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς οι Κινέζοι προμηθευτές αρνούνται να απορροφήσουν τους δασμούς και η αβεβαιότητα αυξάνεται σχετικά με το πόσο καιρό θα ισχύσουν οι πρόσθετες εισφορές.
Εταιρείες όπως η Walmart Inc. και η Target Corp. θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν πολιτική πίεση για να απορροφήσουν μέρος -αν όχι το σύνολο- των αυξήσεων του κόστους, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση των άμεσων επιπτώσεων στους αγοραστές.
Το παράδειγμα της Amazon.com Inc. – η οποία δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα εμφανίσει το κόστος των αμερικανικών δασμών στα προϊόντα, αφού ο Λευκός Οίκος χτύπησε την αναφερόμενη κίνηση και ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε στον Τζεφ Μπέζος – υπογραμμίζει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων. Εάν δεν μετακυλήσουν τις αυξήσεις του κόστους, τα περιθώρια κέρδους θα μειωθούν και θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην τιμή της μετοχής τους.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: «Ζεσταίνονται» οι τιμές πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για διάλογο με τις ΗΠΑ