Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο του 2025, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονες αναταράξεις στις αγορές ενέργειας λόγω των δασμών Τραμπ και της αβεβαιότητας για τη ζήτηση πετρελαίου.
Η ExxonMobil ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,71 δισ. δολαρίων ή 1,76 δολάρια ανά μετοχή, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις προβλέψεις των αναλυτών (1,73 δολάρια/μετοχή). Η θετική έκπληξη οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο βασικές περιοχές: τη Γουιάνα και τη λεκάνη Permian στο Τέξας.
Η εταιρεία διένειμε 4,3 δισ. δολάρια σε μερίσματα και επαναγόρασε μετοχές αξίας 4,8 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο, ευθυγραμμισμένη με τον ετήσιο στόχο των 20 δισ. δολαρίων σε προγράμματα επιστροφής ρευστού στους μετόχους. «Σε αυτήν την αβέβαιη αγορά, οι μέτοχοί μας μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ανθεκτικοί σε τέτοιες συνθήκες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάρεν Γουντς.
Παρά την άνοδο των τιμών ενέργειας στο α’ τρίμηνο, οι πιέσεις στις εξειδικευμένες δραστηριότητες της Exxon, όπως τα χημικά και τα λιπαντικά, περιόρισαν τα κέρδη κατά 200 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2024.
Η Exxon εξακολουθεί να εμπλέκεται σε διαιτητική διαμάχη με τη Chevron για το σχέδιο εξαγοράς της Hess αντί 53 δισ. δολαρίων. Η Exxon, ηγέτιδα κοινοπραξίας στη Γουιάνα στην οποία συμμετέχει και η CNOOC, διεκδικεί το δικαίωμα πρώτης άρνησης επί του μεριδίου 30% της Hess στο κοίτασμα. Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου στο Λονδίνο.
Τα αποτελέσματα της Chevron
Από την πλευρά της, η Chevron ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 3,8 δισ. δολαρίων ή 2,18 δολάρια ανά μετοχή, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της Wall Street. Οι μετοχές της εταιρείας ωστόσο υποχώρησαν σχεδόν 1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς τα κέρδη από παραγωγή και διύλιση ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2024.
Η εικόνα πάντως στο downstream παρουσίασε βελτίωση: μετά τη ζημία του δ’ τριμήνου –την πρώτη σε τέσσερα χρόνια– τα κέρδη από διύλιση ανέκαμψαν φτάνοντας τα 325 εκατ. δολάρια, έστω και σημαντικά χαμηλότερα από τα 783 εκατ. ένα χρόνο πριν.
Η Chevron διατήρησε τη στρατηγική επιστροφής κεφαλαίου, διανέμοντας 3 δισ. δολάρια σε μερίσματα και επαναγοράζοντας μετοχές αξίας 3,9 δισ. δολαρίων. Η οικονομική διευθύντρια Έιμιρ Μπόνερ δήλωσε ότι οι επαναγορές θα κυμανθούν στα 11,5–13 δισ. δολάρια για το 2025, εντός του εύρους στόχου (10–20 δισ.).
Η παγκόσμια παραγωγή της Chevron διαμορφώθηκε στα 3,35 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η παραγωγή από την Permian αυξήθηκε 12%, ενώ προστέθηκε και νέα δυναμικότητα από το έργο Ballymore στον Κόλπο του Μεξικού και από την επέκταση του κοιτάσματος Tengiz στο Καζακστάν.
Ωστόσο, η εταιρεία επηρεάστηκε από εντολή της κυβέρνησης Τραμπ να τερματίσει δραστηριότητες στη Βενεζουέλα, γεγονός που θα πλήξει τις εξαγωγές στο β’ τρίμηνο. Τα κέρδη από upstream δραστηριότητες υποχώρησαν στα 3,76 δισ. από 5,24 δισ. πέρυσι.
Διπλό μήνυμα
Οι δύο κολοσσοί εμφανίζουν ανθεκτικότητα και διατηρούν επιθετική πολιτική επιστροφής κεφαλαίου, σε ένα περιβάλλον που παραμένει δύσκολο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της πίεσης στις τιμές ενέργειας.
Το μήνυμα προς τους μετόχους είναι σαφές: τα μερίσματα και τα buybacks παραμένουν προτεραιότητα — αλλά τα σύννεφα στον ορίζοντα πυκνώνουν.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: TikTok: Πρόστιμο €530 εκατ. από την Ιρλανδία για τα δεδομένα των χρηστών