Ποιοι ελέγχουν τα μεγαλύτερα ναυπηγεία στον κόσμο: Τρεις ασιατικές δυνάμεις κυριαρχούν (πίνακες)

Η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία κατασκευάζουν πάνω από το 90% των εμπορικών πλοίων διεθνώς — Οι γεωοικονομικές και επενδυτικές επιπτώσεις

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου η ναυτιλία παραμένει κρίσιμη για το εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα, τα ναυπηγεία της Ασίας έχουν ηγετικό ρόλο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNCTAD για το 2023, το 93% της παγκόσμιας ναυπηγικής παραγωγής — σε όρους gross tonnage (GT) — προέρχεται από μόλις τρεις χώρες: την Κίνα (32,86 εκατ. GT), τη Νότια Κορέα (18,32 εκατ. GT) και την Ιαπωνία (9,97 εκατ. GT). Η Κίνα κατασκευάζει πάνω από το 50% των πλοίων παγκοσμίως.

Η Νότια Κορέα εξειδικεύεται σε πλοία υψηλής αξίας όπως LNG carriers και megacarriers, η Ιαπωνία επενδύει σε ρομποτικά και καινοτόμα υλικά, ενώ η Ευρώπη — με εξαίρεση εξειδικευμένα ναυπηγεία σε Ιταλία και Γαλλία — βλέπει τη συμμετοχή της να συρρικνώνεται σε εμπορικά πλοία.

Οι επενδυτές και οι παίκτες της εφοδιαστικής πρέπει να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του τομέα: οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, τα ναυπηγικά backlogs και η ανάγκη για αποανθρακοποίηση επηρεάζουν άμεσα τα ναύλα, την προσφορά πλοίων και τη γεωπολιτική σταθερότητα. Ο μονομερής προσανατολισμός προς την Ασία δημιουργεί στρατηγικούς κινδύνους για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ