Οι καταναλωτές σε αντεπίθεση για τους δασμούς: «Οχι» σε προϊόντα Made in USA λένε οι Ευρωπαίοι

Κάποιοι Ευρωπαίοι είχαν ήδη ξεκινήσει μεμονωμένα να κάνουν μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα, όπως η κέτσαπ Heinz και τα πατατάκια Lay’s, λίγο μετά την ορκωμοσία του Trump

Για τους λάτρεις της μοτοσυκλέτας στη Σουηδία, η Harley-Davidson είναι η πιο πολυπόθητη μάρκα στον δρόμο. Το ουίσκι Jack Daniel’s καλεί από το μπαρ τους θαμώνες στις βρετανικές παμπ. Στη Γαλλία, τα τζιν της Levi’s θεωρούνται πολύ σικ.

Ωστόσο, εν μέσω αναβρασμού για τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εναντίον της Ευρώπης, πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τα αμερικανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη ανάλυση οικονομολόγων της ΕΚΤ, η τάση αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε μία μακροπρόθεσμη απομάκρυνση από τις αγορές αμερικανικών αγαθών.

Τον Απρίλιο, ο Trump επέβαλε οριζόντιους δασμούς ύψους 10% στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και απείλησε πολλούς από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., με υψηλότερους «ανταποδοτικούς δασμούς». Εταιρείες όπως η Tesla και η McDonald’s βλέπουν ότι κάποιοι πελάτες τους αρχίζουν να αποθαρρύνονται από οτιδήποτε «Made in America».

«Οι αμερικανικοί εμπορικοί δασμοί που επιβλήθηκαν πρόσφατα σε ευρωπαϊκά προϊόντα οδήγησαν τους Ευρωπαίους καταναλωτές να ξανακοιτάζουν τα προϊόντα που βρίσκονται στο καλάθι τους», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανάλυση της καταναλωτικής συμπεριφοράς απέναντι στους δασμούς. «Οι καταναλωτές είναι πολύ διατεθειμένοι να απομακρυνθούν ενεργά από αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες», σημειώνει η ανάλυση. 

Κάποιοι Ευρωπαίοι είχαν ήδη ξεκινήσει μεμονωμένα να κάνουν μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα, όπως η κέτσαπ Heinz και τα πατατάκια Lay’s, λίγο μετά την ορκωμοσία του Trump. Οι απειλές του για προσάρτηση της Γροιλανδίας κινητοποίησε τους Δανούς να οργανώσουν καμπάνιες για μποϊκοτάζ στο Facebook. Ιδιοκτήτες Tesla στη Σουηδία έβαλαν στα αυτοκίνητά τους αυτοκόλλητα που γράφουν «ντροπή», ώστε να αποστασιοποιηθούν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Elon Musk, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Trump.

Ωστόσο, η απελπισία των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων συμμάχων των ΗΠΑ από τον Trump ενισχύθηκε, όταν άρχισε να αποδομεί το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου με σαρωτικούς δασμούς, σύμφωνα με την ΕΚΤ. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρέθηκε στο στόχαστρο και ο Trump τη χαρακτήρισε «πολύ, πολύ κακή για εμάς», καθώς δεν αγοράζει περισσότερα αγαθά από τις ΗΠΑ. Επίσης, απείλησε το μπλοκ με «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% τον περασμένο μήνα. Τα σχόλια αυτά εξαγρίωσαν πολλούς Ευρωπαίους και προκάλεσαν αναστάτωση στους ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι «απάντησαν» με δασμούς 25% σε μία ευρεία γκάμα αμερικανικών προϊόντων. 

Οι δύο πλευρές ζήτησαν προσωρινή ανακωχή, αφότου ο Trump άλλαξε αιφνιδιαστικά την πολιτική του και καθυστέρησε τους δασμούς μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι αρχικοί οριζόντιοι δασμοί ύψους 10% είναι ακόμα σε ισχύ και θα μπορούσε εύκολα να ξεσπάσει ξανά ένας διατλαντικός εμπορικός πόλεμος.

Ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η πρόσφατη επιφυλακτικότητα που επικρατεί στην Ευρώπη για τις ΗΠΑ, που ήταν ανέκαθεν σύμμαχος, δεν μπορεί να επιδιορθωθεί εύκολα. Η έρευνα της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι αν εφαρμοζόταν ακόμα κι ένας χαμηλός φόρος, της τάξης του 5%, στα αμερικανικά προϊόντα που πωλούνταν στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να μην τα αγοράσουν.

Πηγή: moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: Novo Nordisk: Ράλι 6% μετά τις ισχυρές πωλήσεις στο α' τρίμηνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ