Προς ολοταχώς για την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον;

Με παρόντα τον Μπόρις Τζόνσον έγινε το δεύτερο debate των επίδοξων πρωθυπουργών.

Τις θέσεις τους κυρίως επί του Brexit αλλά και επί άλλων πολιτικών ζητημάτων ανέπτυξαν οι πέντε υποψήφιοι που έχουν παραμείνει στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι στο δεύτερο τηλεοπτικό debate στο BBC με ερωτήσεις πολιτών το βράδυ της Τρίτης.

Βασικό θέμα αντιπαράθεσης ήταν το κατά πόσο μια συμφωνία του Brexit μπορεί να εγκριθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, την ημέρα του Brexit και το πόσο σκόπιμη είναι μια νέα καθυστέρηση της εξόδου από την ΕΕ.

Οι Μπόρις Τζόνσον και Σάτζιντ Τζάβιντ τάχθηκαν υπέρ της εξόδου στο τέλος Οκτωβρίου. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι μια νέα συμφωνία με την ΕΕ είναι δυνατό να γίνει έως τότε. Σημείωσε ότι κανείς δε θέλει το ‘no deal’, αλλά τόνισε πως αν το Brexit δεν υλοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου «όλοι θα αρχίσουμε να πληρώνουμε ένα πραγματικά σοβαρό τίμημα». Ομοίως, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι «θεμελιώδες» να εφαρμοστεί η «εντολή» των πολιτών στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Τζέρεμι Χαντ και ο Μάικλ Γκόουβ είπαν ότι είναι προετοιμασμένοι να ζητήσουν νέα καθυστέρηση στο Brexit αν είναι ορατή μια συμφωνία. Ο Ρόρι Στιούαρτ από την πλευρά του είπε ότι η χώρα πρέπει να φύγει από την ΕΕ όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν είναι χρονικά δυνατό οποιαδήποτε νέα συμφωνία να εγκριθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Στην ερώτηση γιατί αναλογίζονται την πιθανότητα του Brexit χωρίς συμφωνία, ο Μάικλ Γκόουβ παραδέχθηκε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο θα υπήρχαν «οικονομικές αναταράξεις», αλλά όπως είπε θέλει πρωτίστως να διασφαλίσει ότι λειτουργεί η δημοκρατία, ότι δηλαδή θα υλοποιηθεί η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για το ενδεχόμενο του no deal, συμφωνώντας με τον κ. Τζάβιντ ότι η μέχρι τώρα προετοιμασία δεν είναι επαρκής. Ο κ. Χαντ επίσης δεν απέκλεισε το no deal, αλλά μόνο ως «πολύ πολύ έσχατη λύση». 

Ο μοναδικός υποψήφιος που δήλωσε ότι δεν διανοείται την πιθανότητα του no deal ήταν ο Ρόρι Στιούαρτ. Αναπάντητο έμεινε το ερώτημά του προς τους ανθυποψήφιούς του για το πώς σχεδιάζουν να περάσουν το no deal παρά την αντίθεση του κοινοβουλίου.

Σε ερώτηση πολίτη από το Μπέλφαστ για το πώς θα λυθεί το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία, οι υποψήφιοι πλην του Ρόρι Στιούαρτ είπαν ότι μπορεί να βρεθεί εναλλακτική λύση αντί του ‘backstop’ το οποίο δυνητικά κρατά το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους.

Οι κ.κ. Τζάβιντ, Χαντ, Τζόνσον και Γκόουβ μίλησαν για τεχνολογικές λύσεις που θα καθιστούν δυνατή την ύπαρξη συνόρων χωρίς φυσικές υποδομές, κάτι ωστόσο που έχει αμφισβητηθεί από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Στιούαρτ σημείωσε ότι χωρίς έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης, που περιλαμβάνει το backstop, δε θα ισχύσει η μεταβατική περίοδος η οποία είναι απαραίτητη για τη διευθέτηση των λεπτομερειών γύρω από τα ιρλανδικά σύνορα.

Ένα από τα σημεία στο οποίο συμφώνησαν και οι πέντε υποψήφιοι είναι ότι δε θέλουν  πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον μέχρι να υλοποιηθεί το Brexit.

Εξάλλου, σε προτροπή του μουσουλμάνου υποψηφίου Σάτζιντ Τζάβιντ οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν στη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για καταγγελίες περί ισλαμοφοβίας στο Συντηρητικό Κόμμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε για περσινό άρθρο του περί σεβασμού της ελευθερίας έκφρασης στο οποίο έγραφε ότι οι μουσουλμάνες που φορούν μπούρκα μοιάζουν με «γραμματοκιβώτια», σχόλιο που συχνά επικαλούνται πολιτικοί του αντίπαλοι και σχολιαστές.

Ο κ. Τζόνσον ζήτησε συγνώμη για εκφράσεις του που έχουν προσβάλει, σημειώνοντας πάντως ότι το συγκεκριμένο σχόλιο παρερμηνεύθηκε. Ανέφερε δε ότι ο προπάππους του ήταν μουσουλμάνος και θα ήταν υπερήφανος για τον δισέγγονό του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ