Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ επιστρέφει δυναμικά στο διεθνές επενδυτικό προσκήνιο, ενισχύοντας τη στρατηγική του συνεργασία με τον Έλον Μασκ και επανατοποθετώντας τον εαυτό του ως κεντρικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών.
Μετά από μια περίοδο σχετικής αποχής που ακολούθησε τη σύλληψή του το 2017 στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ επανεμφανίζεται με ανανεωμένο δυναμισμό. Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του Μασκ φαίνεται να τον ενθαρρύνουν να επανέλθει στο προσκήνιο, προβάλλοντας τις επενδύσεις του και εκφράζοντας ανοιχτά τις απόψεις του.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του από το γραφείο του στον Πύργο του Βασιλείου στο Ριάντ, ο 70χρονος πρίγκιπας μίλησε για την εποχή που ήταν ο κύριος σύνδεσμος της Wall Street με τη Σαουδική Αραβία. Αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Μασκ, υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα X, στην οποία συνέβαλε στην εξαγορά το 2022, έχει μεγαλύτερη αξία από ό,τι εκτιμούν οι επενδυτές, λόγω της αυξημένης επιρροής του Μασκ. Αυτή η άποψη επιβεβαιώθηκε πρόσφατα όταν η xAI, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Μασκ, εξαγόρασε την X περίπου στην ίδια τιμή με την οποία είχε ιδιωτικοποιηθεί.
Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Kingdom Holding, είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη νέα συγχώνευση X-xAI, μετά τον ίδιο τον Μασκ. Η προσωπική του συμμετοχή εκτιμάται σε περίπου 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με προσωπική περιουσία που ανέρχεται σε 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ υπήρξε επί χρόνια ο πιο γνωστός Σαουδάραβας στον κόσμο πριν από την άνοδο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Οι επενδύσεις του σε εταιρείες όπως η Citigroup, η News Corp και η Walt Disney Co. τον κατέστησαν σημαντικό παίκτη στη διεθνή οικονομία.
Η σύλληψή του το 2017 στο Ritz-Carlton του Ριάντ, μαζί με δεκάδες άλλους που ανήκουν στην επιχειρηματική ελίτ της Σαουδικής Αραβίας, αποτέλεσε σημείο καμπής. Αν και οι αρχές χαρακτήρισαν την επιχείρηση ως εκστρατεία κατά της διαφθοράς, οι λεπτομέρειες παρέμειναν ασαφείς. Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ δεν αποκάλυψε ποτέ τους λόγους της κράτησής του ούτε τις συνθήκες της απελευθέρωσής του μετά από 83 ημέρες.
Παρά την εμπλοκή του, κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της Kingdom Holding, αν και το 2022 το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε μερίδιο 16,8% στην εταιρεία, μειώνοντας τη συμμετοχή του πρίγκιπα από 95% σε 78%. Ο ίδιος δηλώνει ότι εξακολουθεί να εγκρίνει προσωπικά κάθε επενδυτική απόφαση.
Σήμερα, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ δραστηριοποιείται σε διάφορα έργα που ευθυγραμμίζονται με το όραμα Vision 2030 του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Στην Τζέντα, ξεκίνησε την κατασκευή του Πύργου Τζέντα, που φιλοδοξεί να γίνει το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με ύψος ενός χιλιομέτρου. Επιπλέον, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αναπτύσσει ένα ξενοδοχείο Four Seasons σε νησί της Ερυθράς Θάλασσας, μέρος των λεγόμενων giga projects του Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου. Το ξενοδοχείο, αν και ακόμη υπό κατασκευή, εκτιμάται ότι αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αυξημένο κατά 30% σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια λόγω της “απίστευτης” αγοράς ακινήτων της χώρας.
Επιπλέον, αναμένεται να ξεκινήσει την πώληση μετοχών της οικονομικής αεροπορικής εταιρείας Flynas τις επόμενες εβδομάδες, εκμεταλλευόμενος τα σχέδια για μετατροπή του βασιλείου σε τουριστικό προορισμό.
Η επένδυση του Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου στην Kingdom Holding «άνοιξε πολλούς ορίζοντες για εμάς», δήλωσε ο πρίγκιπας Αλουαλίντ. Για παράδειγμα, η Rotana Media Group, στην οποία έχει μερίδιο, είναι ο κύριος συνεργάτης της κρατικής αρχής ψυχαγωγίας για όλες τις συναυλίες που διοργανώνονται στη Σαουδική Αραβία – μια συμφωνία που, όπως λέει ο ίδιος, ανέρχεται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια». Η κατάργηση της απαγόρευσης ζωντανής μουσικής από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν άνοιξε την αγορά της διασκέδασης, με τον Αλουαλίντ να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο.
Παρά το γεγονός ότι ιστορικά δεν διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εσωτερική οικονομία της Σαουδικής Αραβίας – η οικογένειά του δεν βρίσκεται κοντά στη διαδοχή του θρόνου, ενώ η οικονομία ελεγχόταν κυρίως από τον πετρελαϊκό γίγαντα Aramco – ο πρίγκιπας απέκτησε παγκόσμια φήμη χάρη στις διεθνείς επενδύσεις του αλλά και στο πάθος του για τη χλιδή: διαθέτει παλάτι 420 δωματίων, ιδιωτικό θέρετρο με δικό του ζωολογικό κήπο και τεχνητές λίμνες.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του ήταν η μεταρρυθμιστική του στάση. Εδώ και χρόνια καλούσε για τη δημιουργία ενός σοβαρού κρατικού επενδυτικού ταμείου – πολύ πριν συσταθεί το PIF. Το περιοδικό Time τον είχε συμπεριλάβει στους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου το 2008, κυρίως λόγω των σχετικά προοδευτικών απόψεών του για τον ρόλο των γυναικών στην εργατική δύναμη της Σαουδικής Αραβίας. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που υποστήριζε, όπως η άρση της απαγόρευσης οδήγησης για τις γυναίκες, υλοποιήθηκαν γρήγορα από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Πρόσφατα, ο Αλουαλίντ έχει υιοθετήσει πιο συντηρητική ρητορική, η οποία ευθυγραμμίζεται σε κάποιον βαθμό με τις θέσεις κύκλων γύρω από τον Τραμπ και τον Μασκ. Ο ίδιος εξήγησε ότι επιλέγει συνεντεύξεις με προσωπικότητες όπως ο Κάρλσον ή ο Μάριο Νάουφαλ επειδή προσφέρουν «τεράστια απήχηση στο διαδίκτυο».
Η επένδυσή του στο X, η οποία φαινόταν επισφαλής πριν λίγους μήνες, φαίνεται τώρα να του αποδίδει πολλαπλά, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε πολιτική επιρροή. Η σχέση του με τον Τραμπ κρατά δεκαετίες. Όταν ο τότε επιχειρηματίας αντιμετώπιζε χρέη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Αλουαλίντ αγόρασε το γιοτ του και λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε ποσοστό στο ξενοδοχείο Plaza της Νέας Υόρκης.
Αν και το 2015 είχε συγκρουστεί δημόσια με τον Τραμπ στο Twitter αποκαλώντας τον «ντροπή για την Αμερική» μετά την πρότασή του να απαγορευτεί η είσοδος Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, σήμερα η στάση του έχει αλλάξει. Ο ίδιος λέει ότι ο Τραμπ «άλλαξε θέση μόλις εξελέγη» και ότι έγινε «πολύ φιλικός προς τον αραβικό κόσμο». Πλέον, επικοινωνεί μαζί του έμμεσα μέσω ανθρώπων του περιβάλλοντός του, όπως η Ιβάνκα Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο δισεκατομμυριούχος Τομ Μπάρακ.
«Ο Αλουαλίντ είναι τόσο γνωστός κύκλος στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον», σχολιάζει ο Τζιμ Κρέιν, ερευνητής στο Baker Institute του Πανεπιστημίου Ράις. «Αν χρειάζεσαι επιρροή στην αμερικανική κυβέρνηση ή ξένες επενδύσεις από μεγάλους παίκτες στις ΗΠΑ – ή και τα δύο – ο Αλουαλίντ κινείται σ’ αυτούς τους κύκλους και μπορεί να το κάνει να συμβεί».
Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται σήμερα πιο μετριοπαθής σε σχέση με το παρελθόν. Δεν επιδιώκει πλέον να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας δισεκατομμυριούχων, αν και η περιουσία του παραμένει εντυπωσιακή. «Δεν πρόκειται ποτέ να γίνω Τζεφ Μπέζος, ή Μασκ ή Μπιλ Γκέιτς», λέει. «Αλλά τουλάχιστον πρέπει να πάρουμε το δίκαιο μερίδιό μας».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Safari με AI: Η Apple σχεδιάζει συνεργασία με OpenAI και Perplexity – Πώς επηρεάζεται η αγορά αναζήτησης