Διώρυγα του Σουέζ: Έκπτωση 15% για μεγάλα πλοία για 90 ημέρες

Η απόφαση της Αρχής της Διώρυγας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής ανάκτησης της εμπιστοσύνης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μετά από τη δραματική μείωση των εσόδων της κατά περίπου 60% το 2024 από τα $10,3 δισ. το 2023, στα μόλις 4 δισ.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει πλήρως τη διέλευση των containers ships από τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή οδό του κόσμου, η διώρυγα Σουέζ ανακοίνωσε έκπτωση 15% για τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για 90 ημέρες.

Η απόφαση της Αρχής της διώρυγας, που αφορά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με καθαρή χωρητικότητα άνω των 130.000 τόνων, έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Πέμπτη 15 Μαΐου ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής ανάκτησης της εμπιστοσύνης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μετά από τη δραματική μείωση των εσόδων της κατά περίπου 60% το 2024 — από το ιστορικό υψηλό των 10,3 δισ. δολαρίων το 2023, στα μόλις 4 δισ. δολάρια.

Οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες λόγω του αυξημένου κινδύνου που εγκυμονούσε έως τώρα η διέλευση των πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα, από τις επιθέσεις των Χούθι, είχαν στραφεί στη διαδρομή μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ερυθρά Θάλασσα, η ανησυχία παραμένει έντονη στον ναυτιλιακό κόσμο.

Ο Peter Sand, επικεφαλής αναλύσεων της εταιρείας Xeneta, υπογράμμισε πρόσφατα ότι η εκεχειρία των ΗΠΑ με τους Χούθι – αν και αποτελεί θετικό βήμα – δεν εξασφαλίζει απόλυτη σταθερότητα, καθώς η ομάδα των ανταρτών της Υεμένης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η συμφωνία αφορά και το Ισραήλ αποκλείοντας νέες απειλές σε πλοία που συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα

Ο Sand επισημαίνει ότι ακόμη και σε προηγούμενες περιπτώσεις προσωρινής ηρεμίας, όπως η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση της ναυσιπλοΐας από τις επίμαχες οδούς.

Επιφυλακτική εμφανίζεται και η Maersk, ένας από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς κολοσσούς παγκοσμίως. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Vincent Clerc, δήλωσε ότι η αναδιάταξη των δρομολογίων μέσω του Σουέζ δεν είναι εύκολη απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύπλοκη, δαπανηρή και δύσκολα αναστρέψιμη». Υπενθυμίζεται ότι η Maersk, σε συνεργασία με τη Hapag-Lloyd, έχει ήδη δρομολογήσει το νέο δίκτυο «Gemini», βασισμένο σε διελεύσεις μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, παρακάμπτοντας τη διώρυγα του Σουέζ.

Πάντως η τελευταία επιβεβαιωμένη επίθεση σημειώθηκε πριν από επτά μήνες. Μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Νοεμβρίου 2024, οι Χούθι επιτέθηκαν σε περισσότερα από 120 εμπορικά πλοία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους, απόπειρες επιβίβασης και μία πειρατεία.

Οsama Rabie: Ευνοϊκές οι συνθήκες διέλευσης

Ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας SCA, Osama Rabie, δήλωσε ότι η έκπτωση αποτελεί απάντηση στις απαιτήσεις των πελατών, καθώς και προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της διώρυγας ως της ταχύτερης και πιο άμεσης θαλάσσιας διαδρομής ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία.

Έκανε λόγο επίσης για ευνοϊκές συνθήκες στη διέλευση μέσω της διώρυγας του Σουέζ για άλλη μια φορά- ιδιαίτερα υπό το φως των ευνοϊκών συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας που όπως τόνισε παρατηρείται πραγματική σταθερότητα και ηρεμία.

Σημείωσε εξάλλου ότι η SCA υιοθετεί μια φιλόδοξη στρατηγική για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των ναυτιλιακών και υλικοτεχνικών υπηρεσιών που παρέχει στους πελάτες της και καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να είναι ανοικτή στη σύναψη συνεργασιών με μεγάλες διεθνείς εταιρείες σε διάφορους ναυτιλιακούς τομείς, εκφράζοντας την προσδοκία του να διερευνήσει νέους ορίζοντες διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Rabie είχε συνομιλίες με στελέχη μεγάλων εταιρειών, όπως του γαλλικού ομίλου CMA CGM.

Η κ. Christine Cabeau, εκτελεστική αντιπρόεδρος των περιουσιακών στοιχείων και των επιχειρήσεων του ομίλου CMA CGM, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις θετικές εξελίξεις στην κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση της κατάστασης στην περιοχή και την κατάρτιση των δρομολογίων πλοήγησης από τον όμιλο, λαμβάνοντας υπόψη τα ζητήματα της ναυτικής ασφάλειας για τα πλοία και τα πληρώματα, καθώς και τις εξελίξεις.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ενεργητικού και Λειτουργιών του Ομίλου CMA CGM κ. Tariq Zaghloul, επιβεβαίωσε τη βούληση του Ομίλου να επιστρέψει στη διέλευση μέσω της διώρυγας του Σουέζ, θεωρώντας ότι είναι η συντομότερη και ταχύτερη διαδρομή σε σύγκριση με το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Επιπλέον, η κα Christine Cabeau επεσήμανε ότι ο Όμιλος διαθέτει ήδη μια σταθερή υπηρεσία που διέρχεται από τη διώρυγα του Σουέζ, σημειώνοντας εν προκειμένω τις προσπάθειες του Ομίλου να λειτουργήσει μια πρόσθετη υπηρεσία κατά το επόμενο διάστημα.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο ναύαρχος Ossama Rabiee εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ και της γαλλικής ναυτιλιακής εταιρείας CMA CGM, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της διέλευσης ορισμένων υπηρεσιών του ομίλου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ παρά τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή.

Ο κ. Rabie επεσήμανε ότι η ναυτιλιακή γραμμή CMA CGM κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά την καθαρή χωρητικότητα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διέρχονται από τη Διώρυγα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 19% της συνολικής χωρητικότητας των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διέρχονται από τη Διώρυγα κατά την εν λόγω περίοδο.

Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για ενδεχόμενες επιπλέον εκπτώσεις, η γαλλική εταιρεία εξέφρασε πρόθεση επιστροφής στη διαδρομή μέσω της διώρυγας, χαρακτηρίζοντάς την «ταχύτερη και πιο αποδοτική».

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους 25 κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών και οργανισμών ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), είπε ότι η Διώρυγα είναι έτοιμη να προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες σε πλοία υπό κανονικές συνθήκες αλλά και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Εξάλλου τόνισε τη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, επισημαίνοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις, ιδίως η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλουν στη μείωση των ανησυχιών για την ασφάλεια των πλοίων.

Κάλεσε τις ναυτιλιακές εταιρείες να επανεξετάσουν τα δρομολόγιά τους και να προχωρήσουν σε σταδιακή επιστροφή των πλοίων τους στη Διώρυγα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των πληρωμάτων.

«Η συνεργασία όλων είναι κρίσιμη για την αποσυμφόρηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού», δήλωσε, καλώντας για θετική ανταπόκριση και κοινή δράση. Σημειώνεται ότι η SCA συνεχίζει να ενισχύει τις στρατηγικές σχέσεις της με τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, επιδιώκοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Η Αυστραλία δηλώνει «έτοιμη για εμπορική συμφωνία» με την ΕΕ - Τι θα γίνει με τη «φέτα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ