Καθώς η Ευρώπη τρέχει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες για την υποστήριξη της Ουκρανίας, μια χώρα δείχνει πώς οι πρόσφατα ενισχυμένοι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αυξανόμενης κλιματικής κρίσης στο εσωτερικό της.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το 17% των φετινών στρατιωτικών δαπανών ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την ανακούφιση από φυσικές καταστροφές. Ενώ η Γερμανία ενέκρινε νωρίτερα τεράστιες δαπάνες για την άμυνα και το κλίμα, η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατευθύνει ρητά ένα τόσο σημαντικό μέρος των νέων στρατιωτικών δαπανών της σε προγράμματα ανθεκτικότητας στο κλίμα.
«Θα επεκτείνουμε τον στόλο των ελικοπτέρων διάσωσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης, θα αγοράσουμε νέα οχήματα που θα εκτοξεύουν γέφυρες [και] αεροσκάφη που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου στις 22 Απριλίου. «Η κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια πραγματικότητα που, κάθε άλλο παρά εξασθενεί, αλλά χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ένοπλες δυνάμεις μας να έχουν τα εργαλεία για να την αντιμετωπίσουν».
Για δεκαετίες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τους στρατούς τους για να ανταποκριθούν στις φυσικές καταστροφές, αλλά η αυξημένη συχνότητα και ένταση αυτών αναγκάζει τις χώρες να καταφεύγουν συχνότερα στις ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης Council on Strategic Risks στην Ουάσιγκτον. Οι προσπάθειες ανακούφισης της Πολωνίας μετά την καταστροφική καταιγίδα Μπόρις τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη στο έδαφός της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ισπανία έχει υιοθετήσει μια ακόμη πιο στοχευμένη στρατιωτική προσέγγιση για την καταπολέμηση των κλιματικών επιπτώσεων με έναν ολόκληρο κλάδο του στρατού ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση καταστροφών. Από τη δημιουργία της το 2005, η στρατιωτική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών ή UME, ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες πλημμύρες και πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και έντονα. Η πρόσφατη ενίσχυση της χρηματοδότησης αναγνωρίζει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο δύσκολες μάχες μπροστά μας.
Τα νέα σχέδια της Ισπανίας θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ φέτος, γεγονός που ανταποκρίνεται στον τρέχοντα στόχο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αν και γίνεται λόγος για αύξηση του στόχου του ΝΑΤΟ στο 3%. Οι αμυντικές δαπάνες της Ισπανίας είναι ανεξάρτητες από τα σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν και η συμπερίληψη της αντιμετώπισης έκτακτων κλιματικών αναγκών στις στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσε να θεωρηθεί ασυνήθιστη, το ΝΑΤΟ θεωρεί ως αμυντικές δαπάνες κάθε πληρωμή που καταβάλλει μια εθνική κυβέρνηση για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων της και των συμμάχων της, ακόμη και αν δεν πρόκειται ειδικά για στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το Κέντρο Ειρηνευτικών Μελετών Delàs, μια ανεξάρτητη φιλο-ειρηνευτική δεξαμενή σκέψης στη Βαρκελώνη.
Η UME είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Ντυμένο με διακριτικές σκούρες μπλε στολές και ανοιχτούς κίτρινους μπερέδες, το άρτια εκπαιδευμένο και καλά εξοπλισμένο προσωπικό της μονάδας έχει ανταποκριθεί σχεδόν σε κάθε πιθανή καταστροφή, από πυρκαγιές και πλημμύρες μέχρι σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων και ακόμη και την πανδημία Covid-19.
Η μονάδα αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη δοκιμασία της τον περασμένο Οκτώβριο στην περιοχή της Βαλένθια στη Μεσόγειο, όπου μια πλημμύρα είχε ως αποτέλεσμα κατολισθήσεις και πλημμύρες που σκότωσαν πάνω από 200 ανθρώπους και άφησαν χιλιάδες αποκλεισμένους σε αυτοκίνητα και σπίτια. Τα μέλη της UME ήταν τα πρώτα που έφτασαν σε ορισμένες από τις πιο απομονωμένες περιοχές.
«Οι μονάδες μας είναι πάντα έτοιμες να επέμβουν», δήλωσε ο Λουίς Αντόνιο Ροντρίγκεςζ, διοικητής της UME, σε συνέντευξή του σε βάση της πολεμικής αεροπορίας στα περίχωρα της Μαδρίτης. «Η πρώτη μονάδα φεύγει από τη βάση μέσα σε 15 λεπτά από τη στιγμή που θα λάβει επίσημο αίτημα για δράση και μπορεί να φτάσει οπουδήποτε στην Ισπανία σε λιγότερο από τέσσερις ώρες».
Συνολικά, 33.000 στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στη Βαλένθια μετά την καταστροφή. Οι πολιτικές υπηρεσίες και η ίδια η UME είχαν τόσο συγκλονιστεί από το μέγεθος της κατάστασης – με χιλιάδες υπόγεια να έχουν πλημμυρίσει, δρόμους να έχουν εξαφανιστεί από υπερχειλισμένα ποτάμια και δρόμους παντού καλυμμένους με ένα παχύ στρώμα λάσπης – που η UME κατέληξε να καλέσει όχι μόνο τους δικούς της ανθρώπους, αλλά και τακτικό στρατιωτικό προσωπικό, καθιστώντας την επιχείρηση τη μεγαλύτερη που επέβλεψε η μονάδα από την ίδρυσή της.
Την ίδια στιγμή, ο χειρισμός των καταστροφικών πλημμυρών στη Βαλένθια από την Ισπανία έχει προκαλέσει σημαντικές επικρίσεις. Ένας δικαστής και μια επιτροπή της Γερουσίας διεξάγουν επί του παρόντος δύο ξεχωριστές έρευνες για το τι έκανε τις βροχές τόσο θανατηφόρες. Αμφισβητούν επίσης την ικανότητα των τοπικών αρχών να ανταποκριθούν εγκαίρως, αφού προέκυψε ότι ο πρώτος συναγερμός έκτακτης ανάγκης εστάλη αφού ολόκληρα χωριά είχαν ήδη πλημμυρίσει.
Η UME έχει γίνει το σημείο αναφοράς όταν χτυπάνε οι καταστροφές. Η μονάδα των 3.300 ατόμων δέχεται όλο και περισσότερες κλήσεις και από το εξωτερικό. Η UME έχει αναπτυχθεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων σε πυρκαγιές στην Πορτογαλία και σεισμούς στο Μαρόκο και την Τουρκία. Όλο και συχνότερα οι ξένοι στρατοί ζητούν τις συμβουλές της μονάδας, ακόμη και την εκπαίδευσή της, καθώς υπάρχουν λίγα συγκρίσιμα στρατιωτικά τμήματα που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση καταστροφών.
Πέρα από την εκπαίδευση για τη βελτίωση των τεχνικών και ψυχολογικών δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση καταστροφών, η UME έχει επενδύσει πρόσφατα σε τεχνολογία, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αισθητήρες και υπέρυθρες κάμερες, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη Βαλένθια για την εκτίμηση της κατάστασης σε δυσπρόσιτες περιοχές και τον εντοπισμό ανθρώπων που χρειάζονταν διάσωση.
Η Έριν Σικόρσκι, διευθύντρια του Κέντρου για το Κλίμα και την Ασφάλεια, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Στρατηγικών Κινδύνων, δήλωσε ότι μερικά από τα νέα μεγάλα φορτηγά, ελικόπτερα και βαρέα μηχανήματα που κατασκευάζονται για τους πολέμους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από τις κλιματικές καταστροφές όταν δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Σε έναν ιδανικό κόσμο, η επένδυση που κάνει η ΕΕ για να ανακατασκευάσει και να ενισχύσει τη στρατιωτική της ικανότητα ενισχύει επίσης την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στους εγχώριους κλιματικούς κινδύνους», δήλωσε ο Σικόρσκι. «Οι χώρες θα αντιμετωπίσουν και τις δύο απειλές – δεν αποκλείουν η μια την άλλη».
Διαβάστε επίσης: Ο πλουσιότερος Ταϊλανδός αυξάνει το μερίδιο του σε κορυφαία τράπεζα για να γίνει ο Νο. 3 μέτοχος