Fannie και Freddie: Ο Τραμπ εξετάζει επιστροφή στο χρηματιστήριο μετά από 15 χρόνια εποπτείας

Μια τέτοια κίνηση θα απέφερε 300 δισ. δολάρια στα δημόσια ταμεία εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, Μπιλ Άκμαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι εξετάζει «πολύ σοβαρά» την επανιδιωτικοποίηση των Fannie Mae και Freddie Mac, δύο βασικών πυλώνων της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων τίτλων, οι οποίες βρίσκονται υπό κρατική εποπτεία από το 2008. Σε ανάρτησή του στο Truth Social, δήλωσε πως «τα πάνε πολύ καλά» και πως τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή. Προανήγγειλε διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοδότησης Στέγασης, Μπιλ Πούλτε.

Δέλεαρ τα δισεκατομμύρια και οι πιέσεις των επενδυτών

Οι Fannie και Freddie, που παραμένουν κερδοφόρες, έχουν κρατήσει τα κέρδη τους χωρίς να διανέμονται στους μετόχους. Τα hedge funds και άλλοι επενδυτές, περιλαμβανομένου του διαχειριστή Μπιλ Άκμαν, πιέζουν για αποδέσμευση, καθώς μια ιδιωτικοποίηση θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη – ακόμη και για το κράτος. Ο Άκμαν έχει εκτιμήσει ότι μια τέτοια κίνηση θα απέφερε 300 δισ. δολάρια στα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, πολλές τεχνικές πτυχές –όπως η μορφή της πώλησης και το καθεστώς των υφιστάμενων μετόχων– μένουν ακόμη ασαφείς, γράφει το Bloomberg.

Η απομάκρυνση της κρατικής εγγύησης γεννά ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην αγορά ενυπόθηκων τίτλων και στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Η μείωση της κρατικής προστασίας μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια έως και 0,5%. Αυτή τη στιγμή, το μέσο επιτόκιο για 30ετές δάνειο είναι 6,81%.

Οι δηλώσεις Τραμπ έγιναν λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που επιδιώκουν να μειώσουν τους φόρους αλλά ανησυχούν για το έλλειμμα. Μια πώληση των δύο εταιρειών θα μπορούσε να συνδράμει στο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Παράλληλα, το σενάριο φαίνεται να ευνοεί πολιτικά και επενδυτικά πρόσωπα με επιρροή.

Ο Μπιλ Πούλτε έχει δηλώσει στο Κογκρέσο ότι οποιαδήποτε μετάβαση πρέπει να είναι «προσεκτικά σχεδιασμένη», ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοράς κατοικίας. Παρόμοια στάση κράτησε και ο Μπέσεντ, τονίζοντας ότι θα εξετάσουν τις συνέπειες για τα επιτόκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το FHFA εξετάζει και εσωτερικές αλλαγές στο Τμήμα Εποπτείας, ενισχύοντας το σενάριο προετοιμασίας για μια σημαντική μετάβαση.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Νέα εμπόδια για την UniCredit: Η ιταλική κυβέρνηση φρενάρει το deal με την Banco BPM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ