Οι αρχές της Ντόχα προσφέρουν σημαντικά κίνητρα σε μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες από τη Wall Street, με στόχο να μετατρέψουν την πόλη σε ένα από τα κορυφαία οικονομικά κέντρα της Μέσης Ανατολής.
Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν ήδη λάβει οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να ανακαινίσουν και να προσαρμόσουν τα γραφεία τους, ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τους. Άλλες έχουν ενημερωθεί πως, εάν επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην πόλη, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καλύψει μέρος των μισθών του προσωπικού τους, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Πάντα κινούμασταν με στρατηγική, εστιάζοντας εκεί όπου θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο σεΐχης Αλί Αλγουαλίντ Αλ-Θάνι, επικεφαλής της Invest Qatar — ενός κρατικού φορέα που λειτουργεί σαν «πύλη εισόδου» για επιχειρηματίες και εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στο Κατάρ.
Σε αντίθεση με το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι και το Ριάντ — που ήδη λειτουργούν ως καθιερωμένα οικονομικά κέντρα — το Κατάρ είναι πιο γνωστό για τον ρόλο του ως προσεκτικός και ουδέτερος διαμεσολαβητής σε δύσκολες γεωπολιτικές καταστάσεις. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, για το οποίο δαπανήθηκαν πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, η χώρα ετοιμάζεται να δει μεγάλα έσοδα να ρέουν στα κρατικά ταμεία, καθώς αυξάνει σημαντικά την παραγωγή και τις εξαγωγές της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Η Ντόχα σχεδιάζει να αξιοποιήσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, που διαθέτει κεφάλαια ύψους 524 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, στόχος είναι το ταμείο αυτό να λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης» για την ενίσχυση των φιλοδοξιών της χώρας. Με άλλα λόγια, το Κατάρ ενδέχεται να αρχίσει να προσελκύει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και funds που ασχολούνται με μεγάλα έργα και υποδομές για να δραστηριοποιηθούν στην πόλη, προσφέροντάς τους οικονομική υποστήριξη μέσω του κρατικού ταμείου.
Εκπρόσωπος της QIA (Kρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Κατάρ) αρνήθηκε να σχολιάσει.
Συναντήσεις με επενδυτές
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με ταχύτερο ρυθμό σε ορισμένους τομείς.
«Είχα συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές — μεταξύ αυτών και με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, καθώς και με εταιρείες όπως οι Brookfield και Blackstone», δήλωσε ο Κάλιντ Αλ-Ομπαϊντλί, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ακινήτων της χώρας, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ αυτή την εβδομάδα. «Οι βασικές μου ερωτήσεις ήταν: Ποιο είναι το επιχειρηματικό σας σχέδιο; Τι σας ωθεί να επενδύσετε εδώ;»
«Με αυτόν τον τρόπο, ως κυβέρνηση είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως τις προθέσεις τους και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων», πρόσθεσε.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Invest Qatar έχει σχεδιάσει μια σειρά κινήτρων με σκοπό να προσελκύσει στο Κατάρ εταιρείες που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης πλούτου και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα, με την ονομασία «Lusail Financial Services Package», αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μέσω αυτού, η Ντόχα μπορεί να καλύψει έως και το 40% των τοπικών επενδυτικών εξόδων των εταιρειών για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. Επιπλέον, το πρόγραμμα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τα γραφεία τους στην πόλη Λουσάιλ, η οποία αποτελεί τον κύριο οικονομικό και επιχειρηματικό κόμβο της περιοχής.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία δεν περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση. Το σχέδιο απευθύνεται επίσης σε εταιρείες τεχνολογίας, logistics και προηγμένης μεταποίησης, με στόχο να ενισχύσει συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ακολουθεί κατάταξη με τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της Μέσης Ανατολής και Αφρικής:
Παρόλα αυτά, η Ντόχα εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση με άλλα οικονομικά κέντρα της περιοχής.
Τα Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι προσφέρουν πιο εύκολες διαδικασίες για μακροχρόνια παραμονή και έναν τρόπο ζωής που προσελκύει αρκετούς ομογενείς. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι συχνά διστακτικές να ανοίξουν νέο γραφείο, εκτός κι αν υπάρχει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Η οικονομική δραστηριότητα και οι ευκαιρίες στην περιοχή αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς», τόνισε ο σεΐχης Αλί της Invest Qatar. «Πολλά από τα έργα που υλοποιούνται προέρχονται από ξένες εταιρείες που αρχικά εγκαθίστανται, για παράδειγμα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή τη Σαουδική Αραβία, και στη συνέχεια επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Κατάρ».
Υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις ότι οι προσπάθειες της Ντόχα αποδίδουν καρπούς. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Ashmore Group Plc, μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ανοίξει γραφείο στο Κατάρ, ακολουθώντας τα βήματα της Global Infrastructure Partners της BlackRock Inc.
Σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία – η οποία απαίτησε από τις εταιρείες της Wall Street να αποκτήσουν άδεια περιφερειακής έδρας στο βασίλειο, αλλιώς θα τις έδιωχνε από τα κρατικά συμβόλαια, το Κατάρ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει μια πιο φιλική προσέγγιση για να προσελκύσει αυτές τις εταιρείες.
«Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες να εγκατασταθούν στη χώρα», δήλωσε ο Σεΐχης Αλί. «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να υποστηρίξουμε την προσέλκυση επενδύσεων, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους που αυτές ενέχουν».
Η QIA έχει αναδειχθεί ως θεμελιώδης παράγοντας σε αυτήν την προσπάθεια. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο ξεκίνησε πέρυσι το πρόγραμμα «Fund of Funds», το οποίο προσφέρει αρχική χρηματοδότηση σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, με σκοπό να διοχετεύσουν αυτά τα κεφάλαια σε τοπικές επενδύσεις.
Η Utopia Capital Management με έδρα το Λονδίνο ήταν μία από τις πρώτες που έλαβαν την εν λόγω υποστήριξη και ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο την πρόθεσή της να ιδρύσει έδρα στη Μέση Ανατολή, στη Ντόχα. Ακολούθησαν, λίγες εβδομάδες αργότερα, εταιρείες όπως η B Capital — η οποία ιδρύθηκε από τον συνιδρυτή του Facebook, Εντουάρντο Σαβερίν, και τον πρώην επενδυτή της Bain Capital, Ραζ Γκανγκούλι.
Ο ενθουσιασμός για τις προοπτικές της Ντόχα ήταν έντονα αισθητός στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ.
«Ένας φίλος μου είχε πει κάποτε πως το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν σαν μια αρχική δημόσια προσφορά για το Κατάρ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι στην εκδήλωση. «Και πιστεύω πως — με τη βοήθεια του Θεού — ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά, που μάλιστα υπερκαλύφθηκε».
Η ανάπτυξη δεν σταμάτησε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εδώ και χρόνια, το Κατάρ επιτυγχάνει να φιλοξενεί σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις στις ακτές του, προσελκύοντας χιλιάδες φιλάθλους. Πλέον, η χώρα βασίζεται σε μια σειρά από συνέδρια και εκθέσεις, με στόχο να προσελκύσει περισσότερες οικογένειες, ιατρικούς τουρίστες και επιχειρηματίες ταξιδιώτες.
«Εμείς χτίζουμε τέσσερα ξενοδοχεία Equinox στη Σαουδική Αραβία, ένα στο Άμπου Ντάμπι και ένα στο Ντουμπάι», δήλωσε ο Τζεφ Μπλάου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Related Companies, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αυτή την εβδομάδα. «Επιπλέον, σε μια πιο ανεπίσημη συζήτηση, φαίνεται πως έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων στη Ντόχα, γεγονός που υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη μας στις προοπτικές της πόλης».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Αγγίζει τους στόχους για το κλίμα του 2030 – Κλιματική επιτυχία για την Κομισιόν εν μέσω πιέσεων