ΕΕ: Ποιοι πιέζουν για άμεση συμφωνία με τον Τραμπ

Πολλές χώρες πιέζουν την Κομισιόν να καταλήξει σε συμφωνία με τον Τραμπ

Αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμούν μια γρήγορη συμφωνία με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποτρέψουν την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 50% στην Ένωση, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να συνομιλεί με την Ουάσινγκτον αντί να ακολουθεί την οδό της αντιπαράθεσης.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε την απειλή του την Παρασκευή, δήλωσαν χαρακτηριστικά στους Financial Times,  Ιταλοί αξιωματούχοι. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι η Μελόνι μίλησε στη συνέχεια με την πρόεδρο της επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την να επιλύσει τις διαφορές με τον Τραμπ μέσω διαπραγματεύσεων.

Το όργανο των Βρυξελλών ανέφερε ότι η Ιταλίδα ηγέτις ήταν ένας από τους αρκετούς ηγέτες της ΕΕ που μίλησαν με τον πρόεδρο της επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Στη συνέχεια, η φον ντερ Λάιεν έπεισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να καθυστερήσει τους αυξημένους δασμούς κατά περισσότερο από ένα μήνα, στις 9 Ιουλίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή.

Πιέσεις στην Κομισιόν

Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο έχουν επίσης χαιρετίσει την προσπάθεια επιτάχυνσης των συνομιλιών και αποφυγής κλιμάκωσης του διατλαντικού εμπορικού πολέμου.

Ο Τραμπ ανέφερε σε μια ανάρτηση στο δίκτυό του Truth Social ότι η φον ντερ Λάιεν του είχε πει ότι «οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν γρήγορα». Πρόσθεσε ότι ήταν «προνόμιό» του να καθυστερήσει τους αυξημένους δασμούς από την προηγούμενη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου.

Η Μελόνι, η οποία έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης τόσο με τον Τραμπ όσο και με την φον ντερ Λάιεν και έχει προσπαθήσει να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, πρότεινε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των μεγάλων οικονομιών της ΕΕ, κορυφαίων αξιωματούχων της Επιτροπής και του προέδρου των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα για την εκτόνωση των εντάσεων.

Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί την Ολλανδία για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 24-25 Ιουνίου, ένα ταξίδι που θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία για περαιτέρω συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο.

Σε σχόλιά του τη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την «καλή ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ του Τραμπ και της προέδρου της Επιτροπής. «Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο και να επιστρέψουμε στους χαμηλότερους δυνατούς δασμούς που θα επιτρέψουν καρποφόρες ανταλλαγές», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βιετνάμ.

Διαρκή επικοινωνία

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, πρόσθεσε ότι η τηλεφωνική κλήση σήμαινε ότι οι συνομιλίες πήγαιναν προς τη «σωστή κατεύθυνση», ενώ ο Ιρλανδός ομόλογός του Σάιμον Χάρις, η φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας του οποίου είναι εκτεθειμένη σε πιθανούς νέους δασμούς των ΗΠΑ, ζήτησε μια συμφωνία για την «προστασία των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων».

Το Βέλγιο, του οποίου η σχετικά μικρή οικονομία εξαρτάται από τις εξαγωγές, χαιρέτισε επίσης την «εποικοδομητική» προσέγγιση της φον ντερ Λάιεν.

Η εκπρόσωπος της φον ντερ Λάιεν, Πάουλα Πίνιο, δήλωσε ότι η πρόεδρος της επιτροπής και ο Τραμπ συμφώνησαν σε «επιτάχυνση» των συνομιλιών, με μια δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μέσα σε τέσσερις ημέρες μεταξύ των δύο επικεφαλής διαπραγματευτών τους τη Δευτέρα.

Ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε ότι είχε επίσης «καλές επικοινωνίες» με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, και τον εκπρόσωπο εμπορίου Τζέιμισον Γκριρ. Η επιτροπή ήταν «πλήρως δεσμευμένη σε εποικοδομητικές και στοχευμένες προσπάθειες ως βήμα» προς μια συμφωνία, έγραψε στο X. «Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε συνεχή επαφή».

Ενώ η επιτροπή ασκεί εμπορική πολιτική, η Πίνιο δήλωσε ότι η φον ντερ Λάιεν βρισκόταν σε «τακτική επαφή» με τους ηγέτες της ΕΕ για να ζητήσει τις απόψεις τους. Η πρόεδρος της επιτροπής δεν έκανε καμία αναφορά στην υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ, μια γραμμή που χρησιμοποίησε ο Σέφκοβιτς αφού μίλησε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ.

Μέτρα και αντίμετρα

Τα κράτη μέλη ενέκριναν ένα πακέτο 21 δισεκατομμυρίων ευρώ με δασμούς έως και 50% σε αμερικανικά προϊόντα όπως καλαμπόκι, σιτάρι, μοτοσικλέτες και ρούχα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Ιουλίου χωρίς συμφωνία. Η επιτροπή διαβουλεύεται επίσης με τα κράτη μέλη σχετικά με έναν κατάλογο άλλων στόχων αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών της Boeing, αυτοκινήτων και ουίσκι bourbon.

Όταν ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 50% στις εισαγωγές της ΕΕ την Παρασκευή, δήλωσε ότι η Ένωση δεν είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ΗΠΑ για μείωση του εμπορικού της πλεονάσματος.

Αρχικά ανακοίνωσε 20% στις εισαγωγές της ΕΕ στις 2 Απριλίου, στην αυτοαποκαλούμενη «ημέρα απελευθέρωσης», αλλά τις μείωσε στο μισό αργότερα τον ίδιο μήνα για τη διάρκεια μιας 90ήμερης διαπραγματευτικής περιόδου που πρόκειται να λήξει στις 9 Ιουλίου.

Το οικονομικό διακύβευμα 

Το οικονομικό διακύβευμα είναι υψηλό και για τις δυο πλευρές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ανήλθε στα 1,6 τρισ. ευρώ το 2023. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα, αγαθά και υπηρεσίες αξίας 4,4 δισ. ευρώ διασχίζουν τον Ατλαντικό μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών με την ΕΕ αντιπροσώπευε περίπου το 4,9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bureau of Economic Analysis. Αυτό σημαίνει ότι το εμπόριο με την Ευρώπη αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής οικονομίας από το εμπόριο με την Κίνα, το οποίο αντιπροσώπευε το 2,2% του αμερικανικού ΑΕΠ πέρυσι.

Το Bloomberg Economics υπολόγισε τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία η επιβολή δασμών 50% στο εμπόριο αγαθών ΗΠΑ-ΕΕ αξίας 321 δισ. δολαρίων. Το ΑΕΠ θα  μειώνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ κατά σχεδόν 0,6% και αυξάνοντας τις τιμές κατά περισσότερο από 0,3%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος του εμπορικού μπλοκ το 2024, αποτελώντας το 20,6% των εξαγωγών, σύμφωνα με τη Eurostat.Οι τρεις μεγαλύτεροι εξαγωγείς προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ΕΕ ήταν η Γερμανία, η οποία εξήγαγε αγαθά αξίας 161 δισ. ευρώ , η Ιρλανδία, με 72 δισ. ευρώ, και η Ιταλία, με 65 δισ. ευρώ.

Επενδυτικές σχέσεις

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι επίσης σημαντικοί επενδυτικοί εταίροι, επισημαίνει η Κομισιόν. Οι επιχειρήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ πραγματοποιούν επενδύσεις αξίας 4,7 τρισ. ευρώ στις αγορές της άλλης χώρας (στοιχεία για το 2023).

Οι αμερικανικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προς την ΕΕ στηρίζουν 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων της ΕΕ στις ΗΠΑ απασχολούν 3,4 εκατομμύρια άτομα.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: «Θα στραγγαλίσουμε δυτικές επιχειρήσεις που παραμένουν στη Ρωσία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ