FT: Η ΕΕ ετοιμάζει stress test για τον μη τραπεζικό τομέα

Η ΕΕ σχεδιάζει το πρώτο της stress test για μη τραπεζικούς φορείς, εντείνοντας την εποπτεία σε hedge funds, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία, λόγω αυξημένων συστημικών κινδύνων

Τα πρώτα stress test προκειμένου να εντοπίσουν «τρωτά σημεία» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός του τραπεζικού τομέα σχεδιάζουν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, αντανακλώντας τους φόβους για την ταχεία ανάπτυξη λιγότερο ρυθμιζόμενων κλάδων, όπως τα hedge funds και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των FT οι  ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ προετοιμάζουν ένα ευρύ stress test για να εντοπίσουν πιθανές αδυναμίες στο μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και οντότητες όπως τα private equity και τα hedge funds. Το εγχείρημα έρχεται στον απόηχο μιας ανάλογης δοκιμής που πραγματοποίησε πέρσι η Τράπεζα της Αγγλίας.

Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί, οι συνομιλίες μεταξύ των βασικών εποπτικών αρχών της ΕΕ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις, υπάρχει αισιοδοξία ότι το τεστ θα ξεκινήσει εντός του 2025.

Η απόφαση ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε hedge funds και private equities καθώς ενισχύεται ο φόβος για αυστηρότερη εποπτεία από τις ευρωπαϊκές αρχές. Από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μετά, μεγάλο μέρος της χορήγησης δανείων έχει μετατοπιστεί από τις τράπεζες σε λιγότερο ρυθμιζόμενες εταιρείες που λειτουργούν ως «παραδοσιακοί δανειστές».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι μη τραπεζικοί φορείς κατείχαν περίπου το 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων στην Ευρωζώνη –ύψους 19 τρισ. ευρώ– στα τέλη του 2023. Η ίδια η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι «ολοένα και περισσότερα δάνεια χορηγούνται από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία».

Η ανησυχία των εποπτικών αρχών εστιάζει στην έλλειψη διαφάνειας και στους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν αυτοί οι φορείς, καθώς και στη διασύνδεσή τους με το τραπεζικό σύστημα. Οι χορηγήσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης προς τέτοιες οντότητες έχουν τριπλασιαστεί από το 1999, φτάνοντας τα 6 τρισ. ευρώ το 2023.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Έξι νέες υπηρεσίες του Αρχείου Πληθυσμού διαθέσιμες στο Gov.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ