Ποια μπορεί να είναι η επίπτωση των δασμών 50% στην ευρωπαϊκή οικονομία

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί από την τρέχουσα πρόβλεψη του 0,7% το 2025 και του 1% το 2026 σε μόλις 0,4% και 0,5%, αντίστοιχα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της ελβετικής τράπεζας - Τι θα συμβεί αν η ΕΕ προβεί σε αντίποινα

Η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμό 50% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υπονομεύσει σημαντικά την ανάπτυξη της ευρωζώνης και να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης εμπορικής σύγκρουσης, σύμφωνα με την UBS.

Αν και η αρχική απόφαση αναβλήθηκε μέχρι τις 9 Ιουλίου μετά από συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η UBS προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται για μια «σταθερή ισορροπία» και ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης παραμένει αυξημένος.

Η UBS είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι οι αμοιβαίοι δασμοί 20% που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο θα ωθούσαν την ευρωζώνη σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2025, μειώνοντας την ανάπτυξη κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην περίπτωση ενός δασμού 50%, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμη βαθύτερος. «Ένας δασμός 50% -αν διατηρηθεί- θα σήμαινε περίπου διπλασιασμό του πραγματικού δασμολογικού συντελεστή που ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου», έγραψαν οι οικονομολόγοι της UBS με επικεφαλής τον Felix Huefner.

Εκτιμούν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί από την τρέχουσα πρόβλεψη του 0,7% το 2025 και του 1% το 2026 σε μόλις 0,4% και 0,5%, αντίστοιχα.

Βραχυπρόθεσμα, οι εταιρείες ενδέχεται να φορτώσουν προκαταβολικά τις αποστολές προς τις ΗΠΑ πριν από την προθεσμία του Ιουλίου, ενισχύοντας ενδεχομένως τη δραστηριότητα του δευτέρου τριμήνου. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι αυτό πιθανότατα θα ακολουθηθεί από ασθενέστερες επιδόσεις αργότερα μέσα στο έτος.

Το δασμολογικό σοκ μέχρι στιγμής είναι αποπληθωριστικό, αλλά αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν η ΕΕ προβεί σε αντίποινα. «Σε περίπτωση που η Ευρωπαική Επιτροπή εφαρμόσει μέτρα αντιποίνων, οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν, αν όλα τα υπόλοιπα παραμείνουν ίδια».

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ετοιμάσει δύο πακέτα αντιποίνων: έναν κατάλογο δασμών ύψους 21 δισ. ευρώ, ο οποίος θα καθυστερήσει μέχρι τις 14 Ιουλίου, και μια ευρύτερη πρόταση ύψους 95 δισ. ευρώ, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ καταρρεύσουν, η UBS αναμένει ότι η ΕΕ θα απαντήσει, θεωρώντας ότι οι σημερινοί γενικοί και κλαδικοί  δασμοί είναι «μάλλον απαράδεκτοι» για την Επιτροπή.

«Συνολικά, λοιπόν, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ», προσθέτουν οι οικονομολόγοι.

Ενώ οι δημοσιονομικές δαπάνες για υποδομές και άμυνα μπορεί να στηρίξουν την ανάπτυξη από το 2026, η UBS θεωρεί τους επόμενους μήνες καθοριστικούς.

Η τράπεζα προειδοποιεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν τον κίνδυνο οι δασμοί των ΗΠΑ να παραμείνουν αυξημένοι και μετά τα μέσα Ιουλίου, υπονομεύοντας τις ελπίδες για υποχώρηση και απειλώντας την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αυξάνουν την πιθανότητα αντιποίνων της ΕΕ που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια κλιμάκωση «tit-for-tat» με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον πληθωρισμό.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Μ. Φλωρεντιάδης: Οι αγορές «χαλιναγωγούν» τον Τραμπ, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ