Η Ρουμανία έτοιμη για τη μεγαλύτερη συγκομιδή σιταριού από το 1997

Κατά την τρέχουσα περίοδο, οι εξαγωγές σιταριού στη Ρουμανία ξεπερνούν τον συνήθη κύριο εξαγωγέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ρουμανία αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη συγκομιδή σιταριού από το 1997 την επόμενη σεζόν, γεγονός που θα την καταστήσει για άλλη μια χρονιά έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς της Ευρώπης.

Η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 12,2 εκατομμύρια τόνους για την σεζόν 2025-26 που ξεκινά τον Ιούλιο, ανέφερε η Argus Media σε μια πρόβλεψη μετά από τη περιοδεία στη φετινή συγκομιδή νωρίτερα τον Ιούνιο, μια ποσότητα σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της τρέχουσας σεζόν που εκτιμάται σε περίπου 10,2 εκατομμύρια τόνους.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στις καλύτερες αποδόσεις και στη μεγαλύτερη έκταση που καλλιεργήθηκε, αναφέρει η έκθεση.

Πρωταγωνιστής η Ρουμανία στις εξαγωγές σίτου

Ο ρόλος της Ρουμανίας στην παγκόσμια αγορά σιταριού έχει αυξηθεί σε εξέχουσα θέση, με την CME Group Inc. να χρησιμοποιεί τις τιμές στα λιμάνια της, καθώς και εκείνες στη γειτονική Βουλγαρία, για να ενημερώσει το προγραμματισμένο νέο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης της Μαύρης Θάλασσας, μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσης ενός προηγούμενου συμβολαίου εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, οι εξαγωγές σιταριού στη Ρουμανία ξεπερνούν τον συνήθη κύριο εξαγωγέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως τον Απρίλιο. Η γαλλική συγκομιδή το 2024 επλήγη σοβαρά από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις.

«Η συγκομιδή σιταριού στη Ρουμανία αναμένεται να ξεκινήσει εντός τεσσάρων εβδομάδων, ανάλογα με την περιοχή, αργότερα από ό,τι πέρυσι, καθώς ο ψυχρότερος καιρός επιβράδυνε την ανάπτυξη των καλλιεργειών», σύμφωνα με τις προβλέψεις της Argus Media. Ωστόσο, «ο καιρός προβλέπεται ξηρότερος και θερμότερος τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που είναι φυσιολογικό για τη Ρουμανία και δεν θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες στα τελικά στάδια ανάπτυξής τους».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ- Ιράν: Οι σχέσεις των δύο χωρών, η στρατιωτική ισχύς και οι συμμαχίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ