Μετά από μια δεκαετία οικονομικής στασιμότητας, η ΕΕ βρίσκεται έτοιμη για μια νέα εποχή ανάπτυξης και καινοτομίας. Με την επικείμενη αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και τη μεταβολή της παγκόσμιας δυναμικής που ενδεχομένως ανακατευθύνει ταλέντα και κεφάλαια πίσω στην ήπειρο, η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη για μια οικονομική αναγέννηση, υποστηρίζει η Boston Consulting Group (BCG).
Είναι σαφές ότι η δυναμική αυξάνεται και οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ευρώπη αισθάνονται αισιόδοξοι. Αλλά οι αλλαγές πολιτικής χρειάζονται χρόνο και οι μακροχρόνιες διαρθρωτικές προκλήσεις της Ευρώπης είναι πιθανό να παραμείνουν για χρόνια. Για να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την καθοριστική για την κληρονομιά στιγμή, οι CEOs δεν μπορούν να περιμένουν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν – πρέπει να καταστήσουν την καινοτομία κορυφαία προτεραιότητά τους τώρα.
Πλοήγηση σε αντίθετους ανέμους
Οι εταιρείες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια. Η υπερβολική γραφειοκρατία παραμένει ένα βασικό εμπόδιο, το οποίο κοστίζει σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία – περίπου 146 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε απώλεια παραγωγής. Οι κατακερματισμένες αγορές επιδεινώνουν την πρόκληση αυτή, με τους διαφορετικούς κανονισμούς μεταξύ των κρατών μελών να δημιουργούν πολυπλοκότητα που καταπνίγει την ανάπτυξη και την καινοτομία.
Το ποικιλόμορφο πολιτισμικό, γλωσσικό και καταναλωτικό τοπίο της ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του προκλήσεις, οδηγώντας συχνά τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τοπικές αντί για περιφερειακές ή παγκόσμιες νοοτροπίες – εμποδίζοντας περαιτέρω την επεκτασιμότητα και τη φιλοδοξία.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν καταστήσει δύσκολο για τους διευθύνοντες συμβούλους της Ευρώπης να κλιμακώσουν αποτελεσματικά την ανατρεπτική καινοτομία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μόνο το 17% των πιο καινοτόμων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο προήλθε από την Ευρώπη και η ήπειρος έχει δει σχετικά λίγες εταιρείες να μεταπίπτουν επιτυχώς από νεοφυείς επιχειρήσεις σε παγκόσμιες δυνάμεις.
Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη δεν διαθέτει τα δυναμικά τεχνολογικά οικοσυστήματα που έχουν τροφοδοτήσει την οικονομική επιτυχία αλλού.
Ακόμα κι έτσι, αναδύονται ισχυροί άνεμοι που θα ωθήσουν την Ευρώπη σε ένα πιο ευημερούν μέλλον. Οι αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ και άλλες γεωπολιτικές δυναμικές πυροδοτούν νέα κύματα δημόσιων επενδύσεων σε όλη την ήπειρο, ιδίως στους τομείς της άμυνας και των υποδομών – τομείς που είναι ιστορικά γνωστοί για την προώθηση του είδους της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης που μπορεί να διαχυθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Ποιότητα ζωής
Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενθαρρύνουν ενεργά την ανάπτυξη σε κλάδους με μέλλον, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική πληροφορική, η γονιδιωματική και η βιοτεχνολογία. Και υποστηρίζουν τα λόγια τους με πρωτοβουλίες χρηματοδότησης για την προσέλκυση κορυφαίων ερευνητών από το εξωτερικό.
Μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες ούριοι άνεμοι.
Η ελκυστική πρόταση της Ευρώπης για την ποιότητα ζωής μπορεί να χρησιμεύσει ως ισχυρό δέλεαρ σε έναν ολοένα και πιο έντονο αγώνα για παγκόσμια ερευνητικά ταλέντα, ενώ άλλοι παράγοντες -συμπεριλαμβανομένης της φήμης της Ευρώπης για την ποιοτική παραγωγή, της συνεργατικής επιχειρηματικής κουλτούρας της και της πρωτοποριακής θέσης της στην υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά πλαίσια εμπιστοσύνης- την καθιστούν σε καλή θέση για να ηγηθεί στην ανάπτυξη αναδυόμενων τεχνολογιών.
O Μάριο Ντράγκι παραδίδει στην πρόεδρο της Κομισιόν τη Βίβλο για «Το μέλλον της Ευρωπαϊκης Ανταγωνιστικότητας»
Πέντε κινήσεις για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής καινοτομίας και ανάπτυξης
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Ευρώπης μπορούν να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για να μεγιστοποιήσουν αυτή τη στιγμή και να τροφοδοτήσουν τη βιώσιμη, καινοτόμο ανάπτυξη:
Επενδύστε τολμηρά στην Ε&Α.
Παρά το γεγονός ότι φιλοξενούν ερευνητικά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν συχνά προτιμήσει τη σταδιακή καινοτομία από την αναστάτωση.
Τώρα είναι η ώρα για τους CEOs να επενδύσουν στην Ερευνα & Ανάπτυξη με πεποίθηση, ιδίως σε τομείς που είναι σίγουροι για το μέλλον, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η υγειονομική περίθαλψη και η ενέργεια.
Αξιοποίηση του σχεδιασμού σεναρίων.
Ο σχεδιασμός σεναρίων, ιδίως όταν τροφοδοτείται από την ΤΝ, παρέχει στους CEOs τη δυνατότητα να προβλέπουν διαταραχές και να κατανέμουν στρατηγικά τους πόρους.
Με τη δημιουργία ειδικών κέντρων διοίκησης τιμολογίων και τον προληπτικό σχεδιασμό σεναρίων, οι επιχειρηματικοί ηγέτες της Ευρώπης μπορούν να μετατρέψουν γρήγορα τις πιθανές διαταραχές σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Ταχεία κλιμάκωση της υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των πρακτόρων GenAI και AI είναι απαραίτητη. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις απλές πιλοτικές εφαρμογές στη βαθιά ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητές τους – όχι μόνο για να αυξήσουν την παραγωγικότητα, αλλά και για να βοηθήσουν στη διαχείριση των διαρθρωτικών προκλήσεων του συντονισμού σε κατακερματισμένες αγορές.
Αξιοποίηση των δυνατών σημείων της Ευρώπης.
Η παγκόσμια ηγετική θέση της Ευρώπης στην υπεύθυνη διακυβέρνηση της ΤΝ, την υψηλής ποιότητας μεταποίηση και τα ισχυρά ταλέντα στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) παρουσιάζουν ξεχωριστά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα πρέπει να στηριχθούν σε αυτά τα πλεονεκτήματα, ευθυγραμμίζοντας τις στρατηγικές καινοτομίας με τις ευρωπαϊκές αξίες και κλιμακώνοντας λύσεις που είναι τόσο αξιόπιστες όσο και ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προληπτική συνεργασία με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και των φορέων χάραξης πολιτικής είναι απαραίτητη. Πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατη έκκληση των Ευρωπαίων CEOs της τεχνολογίας για μεγαλύτερη τεχνολογική ανεξαρτησία καταδεικνύουν τη μετασχηματιστική δύναμη του προληπτικού διαλόγου.
Η δυναμική κινείται πράγματι υπέρ της Ευρώπης. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή υιοθετώντας αυτές τις στρατηγικές κινήσεις όχι μόνο θα αναζωπυρώσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης – μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για διαρκή καινοτομία και ανάπτυξη.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Ποια είναι τα βασικά προβλήματα για τους κατοίκους των πόλεων