Offcanvas
Offcanvas

Κόσμος

Έρευνα ΕΚΤ: Αύξηση της ζήτησης των δανείων στην Ευρωζώνη

Έρευνα ΕΚΤ: Αύξηση της ζήτησης των δανείων στην Ευρωζώνη

Η αυξητική τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και για το τρίτο τρίμηνο του 2025

Η ζήτηση των δανείων από τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά το β’ τρίμηνο του 2025 παρά τις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις, ενώ είναι πιθανό να σημειωθεί περαιτέρω αύξηση το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η έρευνα δημοσιεύθηκε σήμερα και διεξήχθη ανάμεσα σε 155 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης μεταξύ 13 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2025.

Αυξημένη η ζήτηση στα δάνεια της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με την έρευνα, η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις αυξήθηκε ελαφρώς σε καθαρούς όρους, αλλά παρέμεινε συνολικά αδύναμη λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των εμπορικών εντάσεων, παρά τη μείωση των επιτοκίων.

«Η ζήτηση δανείων υποστηρίχθηκε από τη μείωση των επιτοκίων, αλλά μετριάστηκε από την παγκόσμια αβεβαιότητα και τις εμπορικές εντάσεις», αναφέρει η ΕΚΤ χαρακτηριστικά.

Επίσης, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνέχισε και αυτή να αυξάνεται σημαντικά, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε ελάχιστα.

Η αυξητική τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και για το τρίτο τρίμηνο του 2025. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες αναμένουν αύξηση της ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις (καθαρό ποσοστό 7%), περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια (καθαρό ποσοστό 21%) και σε γενικές γραμμές  αναμένουν να παραμείνει αμετάβλητη η ζήτηση για καταναλωτική πίστη.

Όσον αφορά τους επιμέρους οικονομικούς τομείς, οι τράπεζες ανέφεραν μείωση της ζήτησης δανείων για τις κατασκευές, τη μεταποίηση, τα εμπορικά ακίνητα καθώς και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Επίσης, περιμένουν καθαρή αύξηση στους τομείς των οικιστικών ακινήτων και των μεταφορών, των υπηρεσιών στέγασης και εστίασης.

Τόσο ο φυσικός κίνδυνος όσο και ο κίνδυνος της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων φαίνεται να διαμορφώνει τους όρους της τραπεζικής δανειοδότησης προς τις επιχειρήσεις. Έτσι, οι τράπεζες ανέφεραν επίσης αύξηση της ζήτησης για δάνεια προς πράσινες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις σε μεταβατικό στάδιο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αμετάβλητα τα πιστωτικά πρότυπα

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι τράπεζες της Ευρωζώνης ανέφεραν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα πιστωτικά πρότυπα – εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή κριτήρια έγκρισης δανείων – για δάνεια ή πιστωτικά όρια προς επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Οι τράπεζες ανέφεραν επίσης ελαφρά αυστηροποίηση των πιστωτικών προτύπων για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας και πιο έντονη αυστηροποίηση για τα καταναλωτικά δάνεια και τις λοιπές χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά.

Για το γ’ τρίμηνο, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα πιστωτικά πρότυπα θα παραμείνουν αμετάβλητα για τις επιχειρήσεις, θα χαλαρώσουν ελαφρώς για τα στεγαστικά δάνεια (-3%) και θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω για την καταναλωτική πίστη (4%).

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Προς νέο δάνειο από το ΔΝΤ «αν ο πόλεμος συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο»

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές επιλέγει εταιρεία με βάση τις προσφορές - Στο 8,4/10 η συνολική ικανοποίηση από τις υπηρεσίες

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

Τα υβριδικά διατηρούν την πρωτιά με μερίδιο 51,9%, ενώ σχεδόν επτά στα δέκα επιβατηγά που εγγράφηκαν ήταν μεταχειρισμένα

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

Η ΕΚΤ ενημερώθηκε μετά την συναλλαγή - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η κίνηση των ΗΠΑ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Το «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού» χρηματοδοτεί 10 υποτροφίες των €1.000 για φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Το μέτρο αποφασίστηκε μετά τα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνταν στο αεροδρόμιο

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται σχεδόν 6% στην εβδομάδα, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τις διορθώσεις των τιμών, παρά τη…

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και ζητά να διερευνηθεί η διαδικασία επιλογής

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15% στο πολυπυρίτιο για ημιαγωγούς και φωτοβολταϊκά με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15% στο πολυπυρίτιο για ημιαγωγούς και φωτοβολταϊκά με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει δασμούς 15% και κατώτατες τιμές στο εισαγόμενο πολυπυρίτιο, ενισχύοντας την αμερικανική παραγωγή…

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X