Χονγκ Κονγκ: Οι διαδηλώσεις έπληξαν τον τουρισμό

Ο αριθμός των τουριστικών γκρουπ από την ηπειρωτική Κίνα μειώθηκε σε 5.641 τον Ιούνιο από τα 7.800 που ήταν ο μέσος μηνιαίος όρος στις αρχές του έτους.

Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται το Χονγκ Κονγκ μειώθηκε ενώ υποχώρησαν τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία, καθώς η υπό κινεζική κυριαρχία πόλη συγκλονίζεται τον τελευταίο μήνα από βίαιες μερικές φορές πολιτικές διαδηλώσεις, κάτι που ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην οικονομία της.

Τα στοιχεία που έγιναν σήμερα γνωστά ανακοινώθηκαν μία ημέρα αφού οι εταιρίες λιανικής πώλησης του Χονγκ Κονγκ προειδοποίησαν πως οι πωλήσεις Ιουλίου και Αυγούστου μπορεί να μειωθούν κατά διψήφια ποσοστά σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα καθώς οι τουρίστες αναβάλουν τις επισκέψεις τους.

Όπως πολλές ασιατικές οικονομίες που στηρίζονται στις εξαγωγές, το Χονγκ Κονγκ έχει πληγεί σοβαρά από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 10 ετών το πρώτο τρίμηνο.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος για θέματα εμπορίου και οικονομικής ανάπτυξης Έντουαρντ Γιάου δήλωσε σήμερα ότι βλέπει «αρνητικές ενδείξεις» από την οικονομία, πέρα από τις ήδη γνωστές μειώσεις στο εμπόριο, τις λιανικές πωλήσεις και τις εμπορευματικές μεταφορές που σημειώθηκαν τους πρώτους πέντε με έξι μήνες.

«Πριν από τρεις εβδομάδες συναντήθηκα με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου και ανέμεναν αντίκτυπο της τάξης του 5% με 10%, αλλά τώρα ο κλάδος των ξενοδοχείων ανησυχεί ότι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγαλύτερος», δήλωσε ο Γιάου σε δημοσιογράφους.

Η Συνομοσπονδία Εμπορικών Ενώσεων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των τουριστικών γκρουπ από την ηπειρωτική Κίνα μειώθηκε σε 5.641 τον Ιούνιο από τα 7.800 που ήταν ο μέσος μηνιαίος όρος στις αρχές του έτους.

Τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων μειώθηκαν έως και 20% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και αναμένεται να μειωθούν κατά 40% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία.

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ασία και παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο. Τον τελευταίο μήνα, εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά ενός νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ