Σε αναβρασμό οι Κύπριοι της Βρετανίας ενόψει Brexit

Ανησυχία και ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των Κύπριων επιχειρηματιών αλλά και όσων ζουν κι εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς βλέπουν την αβεβαιότητα και το σενάριο για μια «άτακτη» αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κερδίζουν έδαφος.

Μεταφέροντας το κλίμα από το Λονδίνο η ερευνήτρια και συνεργάτης της «Πρώτης Εκπομπής» του Ράδιο Πρώτο Φανούλα Αργυρού ανέφερε ότι επί της ουσίας πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ η αγωνία εντείνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι στις 31 Οκτωβρίου θα σταματήσει ακόμα και ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών, με την εφαρμογή νέων κανονισμών συνόρων οι οποίο ακόμα δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα.

«Ειδικά ο επιχειρηματικός κόσμος είναι “άνω-κάτω”. Τα πάντα θα επηρεαστούν. Ασφαλώς υπάρχουν και οι υπερβολές, όπως υπήρξαν και στο παρελθόν, αλλά πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά», επισήμανε.

Εξάλλου, με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό οι Βρετανοί Επιχειρηματίες ζητούν να «μάθουν την αλήθεια» περί ενός «άτακτου χάους» το οποίο πλησιάζει, σύμφωνα με την φρασεολογία που χρησιμοποίησαν.

Όπως είπε η κα Αργυρού, σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου έχει αναφερθεί στην ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με τα απαραίτητα μέτρα για την απευκταία περίπτωση μιας άτακτης αποχώρησης, να έχουν ήδη ληφθεί.

«Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε διμερή συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα να έχει δημοσιευτεί. Ως Κύπριοι πολίτες στην Βρετανία θέλουμε να γνωρίζουμε τι προνοεί μια τέτοια συμφωνία, αν υπάρχει, για λόγους δημοκρατίας και διαφάνειας», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να μην αφορά το πρωτόκολλο για τις Βρετανικές Βάσεις.

Διευκρινίζει η Λευκωσία

Μιλώντας στο Economy Today, διπλωματικοί κύκλοι από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρουν ότι καμία συμφωνία σε διμερές επίπεδο δεν έχει συναφθεί η οποία να ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο κρατών, καθώς ως μέλος της ΕΕ η Κύπρος εντάσσεται στις ρήτρες που προνοούνται από την σχετική συμφωνία.

Όπως τονίζουν, η υπογραφή τέτοιων διμερών συμφωνιών θα αποτελούσε επιδίωξη του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να αποφύγει την τήρηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας, η οποία είναι η μοναδική που μπορεί να ισχύσει.

«Εκείνο που έχουμε κάνει ως κράτος είναι μια διμερής “συμφωνία κατανόησης” η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όσων ζουν και εργάζονται μέσα στις Βρετανικές Βάσεις, είτε σε περίπτωση ομαλού, είτε σε περίπτωση άτακτου Brexit. Κι αυτό διότι πρόκειται για μια ιδιαιτερότητα την οποία μόνο η Κύπρος έχει, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», διευκρινίζουν.

Πάντως, προσθέτουν, έχουν γίνει ήδη «διακριτικές προεργασίες» σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα την επόμενη ημέρα ενός άτακτου Brexit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ