Κυρώσεις στον ρωσικό σκιώδη στόλο μελετούν οι Βρυξέλλες

Οι ΕΕ επιθυμεί να εντείνει τις πιέσεις στη Ρωσία - Επί τάπητος το 20ο πακέτο κυρώσεων

Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε όσους επιτρέπουν στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας να μεταφέρει πετρέλαιο, διερευνά η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης, οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα την Πέμπτη, αναμένεται να διερευνήσουν την ενίσχυση των συνεργασιών με τις χώρες που νηολογούν τα πλοία, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει τις κυρώσεις της Ένωσης.

Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε πριν από τη συνάντηση και το οποίο είδε το Bloomberg, η Πολωνία πρότεινε νέους κανονισμούς και συντονισμό, ιδίως σε ακανθώδη ζητήματα όπως το εάν οι αρχές επιτρέπεται ή όχι να επιβιβάζονται σε ένα πλοίο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ΕΕ διεξήγαγε εκτεταμένες διπλωματικές επαφές με αυτά τα λεγόμενα κράτη σημαίας που νηολογούν πλοία και έχει «σημειώσει μεγάλη επιτυχία» στο να πείσει πολλά από αυτά να διαγράψουν τα πλοία από το μητρώο. Η Βαρσοβία πρότεινε επίσης τη συμμετοχή των λιμενικών και παράκτιων κρατών, καθώς και των οντοτήτων που εμπλέκονται στην ενεργοποίηση των δραστηριοτήτων των πλοίων.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλλας, δήλωσε ότι η παρέμβαση της Μόσχας στην Ένωση θα πρέπει να θεωρείται τρομοκρατία. «Αυτές οι πράξεις δολιοφθοράς που οργανώνουν στα εδάφη μας σε διάφορες χώρες είναι εξαιρετικά, εξαιρετικά σοβαρές», δήλωσε η Κάλλας σε εκδήλωση του Bloomberg την Τρίτη.

Το 20ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Οποιαδήποτε νέα μέτρα συζητηθούν θα αποτελέσουν μέρος του 20ού πακέτου κυρώσεων της ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητήσουν επιλογές χρηματοδότησης για την Ουκρανία. Το Βέλγιο διστάζει σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρησιμοποιήσει ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για την υποστήριξη δανείων προς την Ουκρανία. Η βελγική κυβέρνηση ανησυχεί για τις νομικές επιπτώσεις των περιουσιακών στοιχείων, τα περισσότερα από τα οποία είναι δεσμευμένα στο Βέλγιο.

Ενώ η επιτροπή προσέφερε δύο εναλλακτικές επιλογές — μια επιχορήγηση 90 δισεκατομμυρίων ευρώ (104 δισεκατομμύρια δολάρια) ή ένα δάνειο με εγγύηση το χρέος της ΕΕ — αυτές είναι σχεδόν αδύνατο να οριστικοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο, όταν η Ουκρανία θα έχει ξεμείνει ήδη από μετρητά.

Η ΕΕ αγωνίζεται τώρα να έχει έτοιμο ένα νομικό κείμενο το συντομότερο δυνατό, το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση για συζήτηση κατά την επόμενη συνάντηση των ηγετών στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο. Το Βέλγιο απαιτεί να δει μια νομική πρόταση πριν συμφωνήσει σε οτιδήποτε και επιδιώκει κοινή δράση από την Ομάδα των Επτά χωρών.

Το θέμα θα συζητηθεί στο περιθώριο της επικείμενης συνόδου της Ομάδας των 20.

Οι υβριδικές επιθέσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών είναι επίσης πιθανό να ασχοληθούν με τις εντεινόμενες υβριδικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Πολωνία μόλις συγκλονίστηκε από μια έκρηξη που κατέστρεψε μια σιδηροδρομική γραμμή το Σαββατοκύριακο. Η Πολωνία το χαρακτήρισε δολιοφθορά και κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση.

Οι εντάσεις παραμένουν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, η οποία έχει πληγεί από μια σειρά εισβολών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη ζώνη σύγκρουσης στην Ουκρανία και εμπρηστικές επιθέσεις για τις οποίες οι αρχές κατηγορούν τη Ρωσία.

Η Κάγια Κάλλας, ύπατη εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις στην επιτροπή, δήλωσε σε εκδήλωση του Bloomberg αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ έπρεπε να αντιδράσει έντονα.

«Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν αυτή τη στιγμή είναι να σπείρουν φόβο στις κοινωνίες μας, ώστε να μην βοηθήσουμε την Ουκρανία», δήλωσε η Κάλλας. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θέλει η ΕΕ να σταματήσει να βοηθά το Κίεβο επειδή «αυτό έρχεται τώρα στην πατρίδα μας».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ–Ιαπωνία: Πυρηνική συμμαχία 550 $δισ. για 10 αντιδραστήρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ