Κατά των νέων κινήτρων της ΕΚΤ ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης

Η δυσαρέσκεια για την μεγάλη επεκτατική κίνηση του Ντράγκι άρχισε μετά τη συνάντηση την Πέμπτη των μελών της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Bundesbank κατηγόρησε την Παρασκευή τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για «υπέρβαση του σημείου» με το τεράστιο πακέτο κινήτρων που εξήγγειλε για στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

"Δεν ήταν απαραίτητο ένα τέτοιο εκτεταμένο πακέτο", δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν στην καθημερινή γερμανική εφημερίδα Bild, μια μέρα μετά που το Συμβούλιο της ΕΚΤ οδήγησαν το επιτόκιο καταθέσεων βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος και ξανάρχισαν τις καθαρές αγορές δημόσιου και εταιρικού χρέους.
 
Η δυσαρέσκεια για την μεγάλη επεκτατική κίνηση του Ντράγκι άρχισε μετά τη συνάντηση την Πέμπτη των μελών της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία άφησε τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης βαθιά διχασμένους, σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 
Πριν από τη συνεδρία της ΕΚΤ, αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του Βάιντμαν, τάχθηκαν ενάντια στην εφαρμογή ενός νέου γύρου κινήτρων τόσο γρήγορα.
 
"Αυτή η απόφαση για την αγορά περισσότερου δημόσιου χρέους θα δυσκολέψει την ΕΚΤ να αποχωρήσει από την πολιτική αυτή», προειδοποίησε ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης, τονίζοντας ότι «όσο πιο μακροχρόνια διαρκούν (τέτοιες πολιτικές), τόσο περισσότερο οι κίνδυνοι των παρενεργειών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της πολύ εκτεταμένης νομισματικής πολιτικής θα αυξηθούν».
 
Σημείωσε ότι στο τέλος της επεκτατικής πολιτικής εκατομμύρια αποταμιευτές θα δουν την αξία των καταθέσεων τους να μειώνεται στις τράπεζες.

Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε τρεις λόγους για την απόφαση της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο όπως είναι τα στοιχεία και έρευνες που δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει ήδη επιβραδυνθεί, οι επικείμενες απειλές όπως ο προστατευτισμός στο εμπόριο και το Brexit και οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων της ΕΚΤ για την οικονομία.
 
Δημοσιεύοντας μια παραποιημένη φωτογραφία του Draghi με αιχμηρά δόντια, η Bild έχει τίτλο στην είδηση της: «Έτσι απομυζά ο Κόμης Ντράγκι-λα τους λογαριασμούς μας».
 
Η οργή ξεχείλισε επίσης στα κεντροαριστερά Μέσα ενημέρωσης, με την εφημερίδα Tagesspiegel να χαρακτηρίζει την τελευταία κίνηση του Ντράγκι ως «πολιτική τρόμου», προειδοποιώντας ότι αυτή δεν εξυπηρετεί ούτε τους αποταμιευτές ούτε τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις κατόχους ασφάλεια ζωής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ