Πάει για νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός

Ο κύριος αγοραστής χρυσού τον τελευταίο χρόνο παγκοσμίως είναι οι κεντρικές τράπεζες.

Κέρδη άνω του 20% σημειώνει εφέτος ο χρυσός με τους αναλυτές να εκτιμούν πως καθώς η παγκόσμια οικονομία φλερτάρει με την ύφεση και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη νομισματική χαλάρωση μειώνοντας τα επιτόκια, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε τον Σεπτέμβριο στα 1.921,17 δολάρια ανά ουγκιά.

Ο κύριος αγοραστής χρυσού τον τελευταίο χρόνο παγκοσμίως είναι οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αγόρασαν 651 τόνους χρυσού το 2018, υψηλότερα κατά 74% σε σχέση με το 2017, που αποτελούν τις υψηλότερες αγορές από το 1971. Αυτή η τάση συνεχίζεται και στο 2019, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 374 μετρικούς τόνους χρυσού, που είναι η μεγαλύτερη καθαρή αύξηση από το 2000 τουλάχιστον.

Η συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών, αναφέρουν αναλυτές, εξηγείται όχι μόνο από οικονομικές αλλά και από γεωπολιτικές αιτίες, καθώς διανύουμε μια μετααμερικανική εποχή στην παγκόσμια κυριαρχία, χωρίς να διακρίνεται διάδοχη κατάσταση, δημιουργώντας προϋποθέσεις παγκόσμιας αστάθειας.

Από τις αρχές του 2019, η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων συμπαρασύρει ανοδικά τον χρυσό. Επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούνται είτε απευθείας σε χρυσό (φυσική μορφή) είτε σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που συνδέονται με τον χρυσό (Exchange Traded Funds-Gold).

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ