Offcanvas
Offcanvas

Κόσμος

ΠΟΥ: Έκκληση για $1 δισ. για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων το 2026

ΠΟΥ: Έκκληση για $1 δισ. για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων το 2026

"Τα χρήματα αυτά θα υποστηρίξουν την υγειονομική απόκριση σε 36 ζώνες όπου επικρατούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, κυρίως στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή, στο Σουδάν, στην Ουκρανία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Αϊτή και στη Μιανμάρ"

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε σήμερα έκκληση για εισφορές ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την υποστήριξη των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας στις χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης το 2026.

"Τα χρήματα αυτά θα υποστηρίξουν την υγειονομική απόκριση σε 36 ζώνες όπου επικρατούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, κυρίως στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή, στο Σουδάν, στην Ουκρανία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Αϊτή και στη Μιανμάρ", δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Τσίκβε Ιχεκβεάτσου, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος διαχείρισης έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ.

"Είμαστε πολύ ανήσυχοι απέναντι στο εύρος των αναγκών και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε", πρόσθεσε.

Πέρυσι, ο ΠΟΥ είχε ζητήσει 1,5 δισεκ. δολάρια, αλλά εντέλει έλαβε μόνο 900 εκατομμύρια δολάρια. "Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους φέτος, αναθεωρήσαμε ελαφρά προς τα κάτω το αίτημά μας προκειμένου να εκμεταλλευθούμε καλύτερα τα μέσα που είναι πραγματικά διαθέσιμα, δεδομένης της παγκόσμιας κατάστασης και των περιορισμών τους οποίους αντιμετωπίζουν πολλές χώρες", εξήγησε ο Ιχεκβεάτσου.

Πέρυσι, ο ΠΟΥ ανταποκρίθηκε σε 50 υγειονομικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε 82 χώρες, με αποτέλεσμα να μπορέσει να παράσχει βασικές υπηρεσίες και να βοηθήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

"Υποστηρίξαμε περισσότερες από 8.000 δομές υγείας και αναπτύξαμε περισσότερες από 1.400 κινητές κλινικές που παρείχαν φροντίδα", είπε ο Ιχεκβεάτσου.

Και "συντονίσαμε την εργασία 1.500 εταίρων σε ανθρωπιστικά πλαίσια και την ανάπτυξη περισσότερων από 100 διεθνών ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης που πραγματοποίησαν 1.8 εκατ. ιατρικές επισκέψεις σε περισσότερες από 20 χώρες", είπε.

Εξάλλου, "για κάθε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία αποκριθήκαμε, πολλές άλλες αποφεύχθηκαν: πέρυσι ο ΠΟΥ εντόπισε και φρόντισε περισσότερες από 450 απειλές δημόσιας υγείας χάρη στην επιτήρηση ασθενειών σε πραγματικό χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, που διεξάγουμε προκειμένου να διατηρήσουμε τον κόσμο σε ασφάλεια".

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν σε καταστάσεις ανθρωπιστικών κρίσεων που τους στερούν κυρίως την πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.

Ο Ιχεκβεάτσου υπογράμμισε πως το 2025 ήταν μια "εξαιρετικά δύσκολη" χρονιά: "οι διακοπές στην παγκόσμια χρηματοδότηση ανάγκασαν 6.700 δομές υγείας σε 22 εστίες ανθρωπιστικής κρίσης να κλείσουν ή να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους, στερώντας από 53 εκατομμύρια ανθρώπους την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα".

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους παραδέχθηκε χθες, Δευτέρα, πως η χρονιά που πέρασε ήταν "αναμφισβήτητα μία από τις πιο δύσκολες στην ιστορία του οργανισμού" ως αποτέλεσμα της αναγγελθείσας αποχώρησης των ΗΠΑ και των δραστικών περικοπών στην αμερικανική εξωτερική βοήθεια.

Πολλές άλλες χώρες μείωσαν επίσης τη διεθνή βοήθεια.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ αναμένεται να εξετάσει αυτή την εβδομάδα την κοινοποίηση αποχώρησης των ΗΠΑ η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ "εγείρει ερωτήματα". Οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους προς τον οργανισμό αν θέλουν να φύγουν, όμως οφείλουν περίπου 260 εκατομμύρια δολάρια (220 εκατομμύρια ευρώ).

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Απαγόρευση των social media στα παιδιά κάτω των 16 ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

Τα υβριδικά διατηρούν την πρωτιά με μερίδιο 51,9%, ενώ σχεδόν επτά στα δέκα επιβατηγά που εγγράφηκαν ήταν μεταχειρισμένα

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

Η ΕΚΤ ενημερώθηκε μετά την συναλλαγή - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η κίνηση των ΗΠΑ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Το «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού» χρηματοδοτεί 10 υποτροφίες των €1.000 για φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Το μέτρο αποφασίστηκε μετά τα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνταν στο αεροδρόμιο

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται σχεδόν 6% στην εβδομάδα, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τις διορθώσεις των τιμών, παρά τη…

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και ζητά να διερευνηθεί η διαδικασία επιλογής

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15% στο πολυπυρίτιο για ημιαγωγούς και φωτοβολταϊκά με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15% στο πολυπυρίτιο για ημιαγωγούς και φωτοβολταϊκά με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει δασμούς 15% και κατώτατες τιμές στο εισαγόμενο πολυπυρίτιο, ενισχύοντας την αμερικανική παραγωγή…

Τσολάκη: Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας μέσω οδικών έργων και συγκοινωνιών

Τσολάκη: Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας μέσω οδικών έργων και συγκοινωνιών

Έμφαση στους δρόμους που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες - Στις προτεραιότητες και οι δημόσιες συγκοινωνίες

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X