Η χώρα-έκπληξη με την πιο ανταγωνιστική οικονομία στον πλανήτη

Η Σιγκαπούρη έριξε την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στη δεύτερη θέση φέτος.

Η Σιγκαπούρη είναι η χώρα που εκτόπισε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη θέση στην ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η λίστα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, αποτιμά το ανταγωνιστικό τοπίο μιας εθνικής οικονομίας, συνεκτιμώντας παράγοντες, όπως η μακροοικονομική σταθερότητα, οι υποδομές, η αγορά εργασίας και η ικανότητα καινοτομίας.

Η Σιγκαπούρη έριξε την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στη δεύτερη θέση φέτος, με την ασιατική πόλη-κράτος να σημειώνει τις κορυφαίες επιδόσεις στην οργάνωση και υποδομή, την υγεία, την αγορά εργασίας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες «ηττήθηκαν» από τη Σιγκαπούρη συνολικά, «παραμένει μια δύναμη καινοτομίας», ανέφερε η έκθεση. Η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ παρουσίασαν ισχυρές επιδόσεις φέτος, εν μέρει χάρη στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι δύο ασιατικές οικονομίες «φαίνεται να επωφελούνται από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις μέσω της εκτροπής του εμπορίου».

Το Βιετνάμ σκαρφάλωσε 10 θέσεις στη σχετική κατάταξη από πέρυσι, ανεβαίνοντας στην 67η ανάμεσα σε 141 χώρες. Οι αμερικανικές εισαγωγές από το Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 36% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς οι εταιρείες μετατοπίζουν τη μεταποιητική βιομηχανία από την Κίνα στο Βιετνάμ και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας για να αποφύγουν τους υπέρογκους δασμούς.

Ο εμπορικός πόλεμος, ωστόσο, δεν ευνόησε απόλυτα τη Σιγκαπούρη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές στην Κίνα και την θεωρεί ως τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία και η Ελβετία συμπληρώνουν την πρώτη 5αδα Το Χονγκ Κονγκ ανέβηκε τέσσερα θέσεις σε σχέση με την περσινή έκθεση, παρά την πολιτική κρίση που επιβαρύνει την οικονομία της. Ο οικονομικός κόμβος έλαβε υψηλή βαθμολογία για τη μακροοικονομική του σταθερότητα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά η ικανότητά του να καινοτομεί κρίθηκε αισθητά μειωμένη.

Η κλιμάκωση των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων «τροφοδοτούν την αβεβαιότητα» σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 

Πηγή: CNN, huffingtonpost.gr. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ