Βαριές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Τραμπ

Δασμοί και μέτρα κατά αξιωματούχων που επιχειρούν στην Συρία.

Τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως αντίποινα στη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή στη Συρία, δηλώνοντας πως θα εκδώσει σύντομα ένα εκτελεστικό διάταγμα στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα μέτρα εναντίον της Άγκυρας.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, στο διάταγμα θα προβλέπονται η αύξηση έως και 50% των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία, καθώς και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων εις βάρος Τούρκων, νυν και πρώην, αξιωματούχων, «που συμμετέχουν στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι τερματίζει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τη σύναψη εμπορικής συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέραν των οικονομικών κυρώσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως στο διάταγμα θα προβλέπονται περιοριστικά μέτρα όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε Τούρκους πολίτες. 

Αναφορικά με τις αμερικανική στρατιωτική δύναμη στη Συρία, ο Τραμπ είπε ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα που αποχωρούν από τη Συρία θα ανακατανεμηθούν και θα παραμείνουν στην περιοχή για να παρακολουθούν την κατάσταση».

«Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες και απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «είμαι απόλυτα σαφής με τον Ερντογάν: η δράση της Τουρκίας προκαλεί ανθρωπιστική κρίση και θέτει προϋποθέσεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου».

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει «την ασφάλεια των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και είναι τώρα, ή μπορεί να είναι στο μέλλον, υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη κράτηση των τρομοκρατών του ISIS στην περιοχή».

«Είμαι έτοιμος καταστρέψω την τουρκική οικονομία, εφόσον οι ηγέτες της συνεχίσουν αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία» κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ας βοηθήσει τους Κούρδους...ο Ναπολέων!»

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter καλωσόριζε οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να βοηθήσει τους Κούρδους στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να διαδραματίσουν κανένα ρόλο στην προστασία της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειανατολική Συρία.

«Αφήστε τη Συρία και τον Άσαντ να προστατεύσουν τους Κούρδους και να πολεμήσουν την Τουρκία για τα δικά τους εδάφη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία στην προστασία των Κούρδων είναι καλός για μένα, είτε είναι η Ρωσία, η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω ότι όλοι θα τα πάνε περίφημα, είμαστε 7.000 μίλια μακριά!» πρόσθεσε ο Τραμπ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ