Αποφασίζει επί της συμφωνίας για το Βrexit η Βουλή των Κοινοτήτων

Για πρώτη φορά εδώ και 37 χρόνια η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία συνεδριάζει ημέρα Σάββατο. 

Της Γιώτας Αποστολίδου 

Οι βουλευτές καλούνται να κρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με τους 27 της Ένωσης.

Η απόφασή τους θα σημάνει την έναρξη των διαδικασιών για το συντεταγμένο Brexit ή ακόμη μία τρίμηνη παράταση, κατά την οποία όλα μπορούν να συμβούν. 

Η έναρξη της συνεδρίασης έχει οριστεί για τις 11:30 ώρα Κύπρου, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να λαμβάνει πρώτος το λόγο για να εξηγήσει τη συμφωνία του στους βουλευτές και να ζητήσει τη στήριξή τους. 

Ακολούθως θα δεχθεί ερωτήσεις σε μία διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες. 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους αρχηγούς και των άλλων κομμάτων να παρεμβαίνουν, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, θα αποκαλύψει ποιες τροπολογίες έχουν επιλεγεί. 

Θα διεξαχθούν πρώτα οι ψηφοφορίες επί των τροπολογιών, γεγονός, που σημαίνει πως η διάρκεια της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το πόσες τροπολογίες θα έχουν επιλεγεί. 

Η ψηφοφορία επί της συμφωνίας δεν προβλέπεται να αρχίσει πριν από τις 16:30 ώρα Κύπρου, ενώ  εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στις 19:00.

O μαγικός αριθμός, στον οποίο προσβλέπει ο Τζόνσον για την έγκριση της συμφωνίας, είναι οι 320 ψήφοι.

Σύμφωνα με το BBC αυτή τη στιγμή 303 βουλευτές φαίνεται να είναι υπέρ της συμφωνίας και 301 κατά, ενώ 35 είναι αναποφάσιστοι ή δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.  

Η βρετανική κυβέρνηση έχει καταθέσει δύο προτάσεις προς συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Η πρώτη ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, και η δεύτερη ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η δεύτερη πρόταση αναμένεται να προωθηθεί προς έγκριση, μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη πρόταση.

Στη δεύτερη πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία, που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σαφές μήνυμα στους Βρετανούς βουλευτές έστειλε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως είτε περάσει η συμφωνία, είτε όχι, η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα  πως «δεν υπήρχε καλύτερη έκβαση» στην κρίση του Brexit από τη συμφωνία εξόδου, που απέσπασε στις Βρυξέλλες και κάλεσε τους βουλευτές να «σκεφτούν έναν κόσμο», όπου το εμπόδιο του Brexit, το οποίο έχει παραλύσει την πολιτική ζωή στη Βρετανία εδώ και τρία χρόνια «θα έχει ξεπεραστεί». Η χώρα, είπε, θα ανασάνει με ανακούφιση.

Σημειώνεται πως σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία της βρετανικής Βουλής για Brexit με συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ