Χωρίς υπογραφή η επιστολή Τζόνσον για αναβολή του Brexit  

Ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε τελικά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την απαιτούμενη από το νόμο επιστολή με την οποία αιτείται νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Ωστόσο, σε ένδειξη της διαφωνίας του με την οποιαδήποτε νέα παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, ο κ. Τζόνσον δεν έχει βάλει την υπογραφή του στην επιστολή, η οποία δεν είναι παρά φωτοτυπία του κειμένου που περιλαμβανόταν στο σχετικό νόμο περί υποβολής του αιτήματος αναβολής που είχε προωθήσει η αντιπολίτευση.

Ο κ. Τζόνσον συνοδεύει αυτή την επιστολή προς τον κ. Τουσκ με δεύτερη, υπογεγραμμένη, επιστολή στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η νέα αναβολή του Brexit θα ήταν λάθος.

Νωρίτερα, με επιστολή του προς τους βουλευτές και τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ο κ. Τζόνσον εξέφραζε τη «μεγάλη λύπη» του για την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να ψηφίσει υπέρ μιας νέας καθυστέρησης του Brexit στηρίζοντας την τροπολογία Λέτουϊν.

Επαναλάμβανε στην επιστολή ότι θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες πως η καθυστέρηση δεν είναι λύση και απέκλειε ξανά την πιθανότητα να «διαπραγματευτεί» μια αναβολή του Brexit.

Σημείωνε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ίσως απορρίψουν το αίτημα για αναβολή ή ίσως να μην προλάβουν να ενεργήσουν εγκαίρως, δηλαδή πριν από την 31η Οκτωβρίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι βουλευτές είχαν υπερψηφίσει την εν λόγω τροπολογία επί της πρότασης της κυβέρνησης για επικύρωση της νέας συμφωνίας του Brexit με πλειοψηφία 16 ψήφων. Η τροπολογία Λέτουϊν ορίζει ότι οι βουλευτές επιφυλάσσονται για την έγκριση της συμφωνίας αφού πρώτα περάσει ο εφαρμοστικός νόμος του Brexit.

Αποτέλεσμα αυτής της νέας καθυστέρησης στην έγκριση μιας συμφωνίας του Brexit ήταν να ενεργοποιηθεί ο νόμος που υποχρέωνε τον πρωθυπουργό να ζητήσει εντός του Σαββάτου από την ΕΕ νέα τρίμηνη παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit ξανά τη Δευτέρα, αν και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου είπε ότι θα αποφασίσει την ίδια μέρα αν θα επιτρέψει επανάληψη της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση θα φέρει επίσης στη Βουλή μάλλον την Τρίτη το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμοστικές διατάξεις που χρειάζονται για την υλοποίηση του Brexit.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να αξιοποιήσει τη συγκυρία για την υποβολή διαφόρων τροπολογιών, όπως ενδεχομένως για τη διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ