«Όχι» Βρετανών βουλευτών στο χρονοδιάγραμμα για το Brexit

«Παύση» της διαδικασίας.

Σημαντική ήττα υπέστη ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην προσπάθειά του για έγκριση του εφαρμοστικού νομοσχεδίου του Brexit, που συνεπάγεται και έγκριση της νέας Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, πριν από την 31η Οκτωβρίου.

Οι βουλευτές απέρριψαν με 322 ψήφους κατά και 308 υπέρ το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει η κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη νομοθετική διαδικασία, η οποία προέβλεπε ολοκλήρωση της συζήτησης και ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή την Πέμπτη.

Ο Πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι απόρριψη του χρονοδιαγράμματος θα τον οδηγήσει σε απόσυρση του νομοσχεδίου και σε προσπάθεια πρόκλησης πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Τζόνσον θέλει να αποφύγει αναβολή του Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου, κάτι που καθίσταται σχεδόν αδύνατο μετά από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Στην πρώτη αντίδρασή του από το βήμα της Βουλής ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της στιγμής και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιλογή των βουλευτών υπέρ «μίας ακόμα καθυστέρησης».

Όπως, είπε, η κυβέρνηση προχωρεί σε  «παύση» της νομοθετικής διαδικασίας και ο ίδιος θα έχει επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να καταστούν σαφείς οι προθέσεις τους ως προς την πιθανή αναβολή του Brexit.

Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει παράταση της διαδικασίας εξόδου, αλλά συμπλήρωσε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η χώρα θα βγει από την ΕΕ «με αυτή τη συμφωνία», φράση που ερμηνεύεται ως παράθυρο αποδοχής μίας μικρής διάρκειας «τεχνικής» παράτασης.

Τόνισε επίσης ότι ως συνέπεια του αποτελέσματος η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα no deal.

«Απόψε το κοινοβούλιο αρνήθηκε να εξαναγκαστεί στην εξέταση ενός σημαντικού νομοσχεδίου σε τόσο λίγο χρόνο», είπε αντιδρώντας στο αποτέλεσμα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Λίγο νωρίτερα οι βουλευτές είχαν εγκρίνει επί της αρχής το νομοσχέδιο του Brexit.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ