ΗΒ: Πώς μπορεί να επηρεάσει το δημόσιο η 4ημερη εργασία

Τι υποδεικνύουν οι αναλύσεις του CPS (Centre for Policy Studies).

Επιμέλεια: Αντρέας Σεργίου

Όπως αναφέρει το CPS, η τετραήμερη εργασία μπορεί να στοιχίσει ζημιές δισεκατομμυρίων στον δημόσιο τομέα.

Σε πρόσφατη συνέλευση του Εργατικού κόμματος, το κόμμα δεσμεύτηκε να μειώσει το μέσο όρο εργασίας σε 32 ώρες την εβδομάδα, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για 4ήμερη εργασία.

Σύμφωνα με τον Jethro Elsden, αναλυτή δεδομένων του CPS, παρόλο που είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πως θα είναι η αγορά εργασίας σε 10 χρόνια, στο παρόν στάδιο και σύμφωνα με πρόσφατους παραγωγικούς δείκτες, το κόστος της εφαρμογής της 4ήμερης εργασίας ενδέχεται να ανέλθει σε $45 δις.

Σύμφωνα με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο το κόστος αυτό να μειωθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως των $17 δις εαν και εφόσον οι εργαζόμενοι δουλέψουν με πιο παραγωγικούς τρόπους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκής ακαδημαϊκές πηγές που να υποστηρίζουν το ενδεχόμενο αυτό.

Εν συντομία, η εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας στο δημόσιο τομέα ισοδυναμεί με σημαντικές περικοπές για τη κυβέρνηση, καθώς επίσης και σε σημαντική αύξηση στους φόρους.

Συμπληρώνοντας, ο κύριος Elsden δήλωσε ότι ‘η πρόταση αυτή βάζει μπροστά  το καρότσι και αφήνει το άλογο απ’ έξω.

"Πρώτα απ΄όλα πρέπει να αυξήσουμε τη παραγωγικότητα και μετά να μειώσουμε τις εργάσιμες ώρες, καθώς επίσης να μην ξεχνάμε ότι η παραγωγικότητα του δημοσίου τις τελευταίες δεκαετίες έχει μείνει σχεδόν σε στατικά επίπεδα", τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Robert Colvile, διευθυντής του CPS.

Ο κ. Colvile, ανέφερε, “Ακόμα και εντός του Εργατικού κόμματος είναι αποδεκτό ότι η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ωρών εργασίας, και όχι το αντίθετο. Αν λάβουμε υπόψη και το ιστορικά χαμηλό παραγωγικό ρεκόρ του Ην. Βασιλείου στον δημόσιο τομέα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσδοκούμε σε έσοδα από μια τέτοια ενέργεια, η ακόμα και να  πείσουμε τους φορολογούμενους πολίτες να αποδεχτούν να τους προσφέρονται χειρότερες υπηρεσίες από αυτές που λαμβάνουν, για να μπορούν οι εργαζόμενοι του δημοσίου να δουλεύουν λιγότερο”.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ