Κομισιόν: Κατέθεσε προσφυγή στον ΠΟΕ για τους δασμούς της Κολομβίας

Μετά τους δασμούς αντιντάμπινγκ σε ευρωπαϊκές πατάτες.

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των μέτρων αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν από την Κολομβία σε κατεψυγμένες πατάτες από το Βέλγιο, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.

Το πρώτο βήμα της επίλυσης διαφορών στον ΠΟΕ συνίσταται σε διαβουλεύσεις διάρκειας 60 ημερών. Οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ θα μπορούσαν να δώσουν στην ΕΕ και την Κολομβία την ευκαιρία να βρουν λύση με διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι οι δασμοί αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν πριν από ένα χρόνο από την Κολομβία είναι ασυμβίβαστοι με το δίκαιο του ΠΟΕ, όρους της διαδικασίας που εφαρμόστηκε για την εγκατάστασή τους, αναφέρει η Κομισιόν.

Οι δασμοί που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές εισαγωγές κατά τη διάρκεια περιόδου δύο ετών κυμαίνονται από περίπου 3% έως 8%. Περιορίζουν δε την πρόσβαση στην κολομβιανή αγορά, επηρεάζοντας το 85% περίπου των εξαγωγών κατεψυγμένων πατατών της ΕΕ στην αγορά αυτή, αξίας άνω των 19 εκατ. Ευρώ ετησίως.

Η Επίτροπος για το Εμπόριο Cecilia Malmström δήλωσε ότι παρά τις πολυάριθμες παρεμβάσεις με την Κολομβία για άρση των αδικαιολόγητων μέτρων, η ΕΕ δεν έχει λάβει ικανοποιητική απάντηση: "ελπίζουμε να επιλύσουμε το ζήτημα το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση ήδη κατά τις προσεχείς διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ, το πρώτο στάδιο της διαφοράς".

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ