Πόσο ακριβή είναι η ζωή στην Νέα Υόρκη (στοιχεία)

Tο 2018, η πόλη έζησε τη μεγαλύτερη οικονομική έκρηξη.

Η Νέα Υόρκη είναι μεγαλύτερη αστική οικονομία του κόσμου, γνωστή για τις υψηλές τιμές και τους πλούσιους κατοίκους της, πράγμα που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην ακμάζουσα αγορά εργασίας.

Το 2018, η πόλη έζησε τη μεγαλύτερη οικονομική έκρηξη της τα τελευταία 70 χρόνια, με τις θέσεις εργασίας στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της τεχνολογίας, των ΜΜΕ, των επιχειρήσεων και των τουρισμών να αυξάνονται κατακόρυφα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η Νέα Υόρκη να βρίσκεται διαρκώς σε μία από τις πρώτες δέκα θέσεις των ακριβότερων πόλεων για να ζει κανείς. Τα ενοίκια οδεύουν προς ιστορικά υψηλά, ενώ 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα που μαρτυρούν πόσο εξωφρενικά ακριβή είναι η αμερικανική μεγαλούπολη:

·         Για να ζήσει κανονικά ο μέσος εργαζόμενος στη Νέα Υόρκη, με βάση το μέσο ωρομίσθιο των 21,63 δολαρίων, θα πρέπει να δουλεύει πάνω από 76 ώρες την εβδομάδα.

·         Κάποιοι πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν διαμερίσματα σε υπόγεια, απλά και μόνο για να ζήσουν σε λίγο περισσότερα τετραγωνικά. Υπόγειο διαμέρισμα 195 τετραγωνικών στο Upper West Side κόστισε 2,3 εκατ. δολάρια, ενώ το ίδιο διαμέρισμα στο ισόγειο ήταν ακριβότερο κατά ένα εκατομμύριο.

·         Η Νέα Υόρκη είναι η μόνη πόλη του πλανήτη με περισσότερους από 100 δισεκατομμυριούχους. Συγκεκριμένα, στην αμερικανική μεγαλούπολη ζουν αυτή τη στιγμή 105 δισεκατομμυριούχοι.

·         Το μέσο ενοίκιο για ένα δυάρι είναι 3.500 δολάρια – ενώ ο εθνικός μέσος όρος είναι στα 1.480 δολάρια.

·         Το μέσο κόστος παρκαρίσματος ενός αυτοκινήτου είναι πάνω από 600 δολάρια – πάνω από το μέσο ενοίκιο σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

·         Η μέση τιμή των διαμερισμάτων που πωλούνται στο Μανχάταν είναι 1,5 εκατ. δολάρια όταν ο εθνικός μέσος όρος είναι 289.000 δολάρια.

·         Για να ζήσει κανείς άνετα στο Μανχάταν – διαθέτοντας σπίτι – χρειάζεται 148.448 δολάρια το χρόνο, ποσό που ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος βγάζει σε τρία χρόνια.

·         Στη Νέα Υόρκη υπάρχει το ακριβότερο σπίτι που έχει πωληθεί ποτέ σε αμερικανικό έδαφος. Ένα ρετιρέ που πωλήθηκε 238 εκατ. δολάρια.

·         Ένας μισθός ετήσιος 75.000 δολαρίων στη Νέα Υόρκη ισοδυναμεί με ένα μισθό 195.362 δολαρίων στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, με βάση το επίπεδο ζωής που προσφέρει και με 96.684 δολάρια στο Σαν Φρανσίσκο.

·         Ένας άνθρωπος στη Νέα Υόρκη χρειάζεται 51.323 δολάρια για να καλύψει βασικές του ανάγκες – ποσό υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα του μέσου Αμερικανού.

·         Μία οικογένεια στη Νέα Υόρκη χρειάζεται 124.129 δολάρια το χρόνο για τις βασικές της ανάγκες – ποσό που αντιστοιχεί σε 10.334 δολάρια το μήνα.

·         Τα ιδιωτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στη Νέα Υόρκη κοστίζουν έως και 50.000 δολάρια το χρόνο – περισσότερα δηλαδή από τα καλύτερα Κολλέγια της χώρας.

·         Το κόστος ζωής είναι τόσο υψηλό που πολυεκατομμυριούχοι τραπεζίτες της Wall Street φεύγουν από την πόλη για να πάνε σε περιοχές όπου οι τιμές των σπιτιών είναι πιο προσιτές.

Πηγή: economistas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ