Ετοιμάζονται για χριστουγεννιάτικο πάρτι οι χρηματιστές της Wall Street

Δυσκολεύει την κατάσταση ι εμπορικός πόλεμος.

Το 2019 έχει αποδειχθεί έως τώρα μια εξαιρετική χρονιά για τη Wall Street. Και από ό,τι φαίνεται το ανοδικό σερί ια διατηρηθεί και τον Δεκέμβριο, που κατά παράδοση αποτελεί τον καλύτερο μήνα του χρόνου. Το ζήτημα όμως του εμπορικού πολέμου αποτελεί τον μεγάλο "άγνωστο Χ" -που θα απογειώσει ή θα κλονίσει το ράλι των αμερικανικών μετοχών.

Οι δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη πάνω από 25% φέτος, σκαρφαλώνοντας την προηγούμενη εβδομάδα σε νέα ιστορικά υψηλά, αν και την Παρασκευή, μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, υπέστη μια μικρή διόρθωση. Έως και την Τετάρτη, και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street -Dow Jones, Nasdaq και S&P 500- είχαν σημειώσει νέο ιστορικό ρεκόρ. Ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 δεν έχει ακόμη επιστρέψει σε ιστορικά υψηλά, έχει όμως ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ 52 εβδομάδων.

Αυτή την εβδομάδα και γενικότερα στο σύνολο του Δεκεμβρίου, οι επενδυτές  έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο εμπόριο και συγκεκριμένα στη σινο-αμερικανική εμπορική διαμάχη, η έκβαση της οποίας είναι καθοριστική για τη διατήρηση ή φρένο στο ράλι έως τα τέλη του έτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει υποσχεθεί ότι η Ουάσιγκτον είναι πολύ κοντά σε μια προκαταρκτική συμφωνία με την Κίνα, κάτι που όμως δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ πλησιάζει η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου, όπου ενεργοποιούνται νέοι δασμοί. Η υπογραφή νομοθεσίας υπέρ των διαδηλωτών του Χογκ-Κογκ την προηγούμενη εβδομάδα φούντωσε τις ανησυχίες για αδιέξοδο μεταξύ των δύο πλευρών. 

Οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας αποτελούν ακόμη έναν σημαντικό παράγοντα για την πορεία των αγορών. Οι επενδυτές είναι σε αναμονή των στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα, αλλά και των στοιχείων για την απασχόληση, την Παρασκευή.

Το 2019 έχει αποδειχθεί μια πολύ καλή χρονιά για τη Wall Street, Η περίοδος από την 1η Ιανουαρίου έως την Ημέρα των Ευχαριστιών ήταν η 14η καλύτερη για τον S&P 500 από το 1928, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το CNBC. Τα κέρδη 25,5% είναι τα καλύτερα για τον S&P 500 από το 2013. 

«Ο Δεκέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας του έτους. Συνήθως οι αμερικανικές μετοχές ενισχύονται 1,6% κατά μέσο όρο», επισημαίνει ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής επενδύσεων στην CFRA. Επίσης, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τη μικρότερη μεταβλητότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν και εκπλήξεις. 

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ