Οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα για να αυξήσει τις εισαγωγές

Σ' ότι αφορά τον τομέα της γεωργίας.

Tα γεωργικά και κτηνοτροφικά αγαθά εξελίσσονται στο μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σινο-αμερικανικές εμπορικές συνομιλίες, με τις ΗΠΑ να πιέζουν το Πεκίνο να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Την ίδια στιγμή, η Κίνα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει από τους δασμούς τις εισαγωγές σόγιας και χοιρινού που προέρχονται από την Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών. 

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο, οι εξαιρέσεις στους δασμούς που πρόκειται να εφαρμοσθούν βασίζονται στις αιτήσεις μεμονωμένων εταιρειών για αμερικανική σόγια και χοιρινό, χωρίς να διευκρινίζει τις ακριβείς ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα εφαρμοσθούν οι εξαιρέσεις.

Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ζητεί από την Κίνα να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων στα 40 με 50 δισ. δολάρια ετησίως, σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις εισαγωγές 8,6 δισ. δολαρίων πέρυσι, όπως επισημαίνει η «WSJ» σε δημοσίευμά της. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες ώστε να οριστικοποιήσουν την πρώτη φάση μιας εμπορικής συμφωνίας, προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου, όπου θα τεθούν σε ισχύ νέοι δασμοί 15% σε κινεζικά αγαθά, ύψους 165 δισ. δολαρίων. Όμως ο πρόεδρος Τραμπ προ ημερών προκάλεσε έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, με δηλώσεις ότι θα μπορούσε να περιμένει έως και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 για την επίτευξη μιας συμφωνίας. 

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ