Με την υπόσχεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του για ταχύτατο Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποδέχεται σήμερα στο κοινοβούλιο 109 νέους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του naftemporiki.gr, μετά την καθαρή νίκη στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης, ο Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τις Βρυξέλλες, αλλά και να επενδύσει σε όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά στους Βρετανούς - υγεία, εκπαίδευση, αστυνόμευση.
Μένει ωστόσο ένας ακόμη σκόπελος: η εμπορική συμφωνία που θα συνοδεύει το Brexit, για την οποία η μεν κυβέρνηση Τζόνσον επιμένει ότι θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2020, αλλά η Ε.Ε. εκφράζει τις πολύ σοβαρές αμφιβολίες της και εξετάζει σοβαρά την παράταση των διαπραγματεύσεων.
Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες το φθινποπωρο, οι υφιστάμενες ρυθμίσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας θα συνεχιστούν προσωρινά, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών στα διάφορα σύνορα με τη Γηραιά Ήπειρο.
Η συμφωνία αυτή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Έως τότε, ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (Free Trade Agreement), η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή. Βάσει αυτής, θα περιοριστούν οι δασμοί, προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο και η λειτουργία των επιχειρήσεων.
«Η εμπορική συμφωνία θα επιτευχθεί το επόμενο έτος. Θα είμαστε σε θέση να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την 31η Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας με την Ε.Ε. για ένα νέο πλαίσιο ελεύθερου εμπορίου και φιλικής συνεργασίας που θα έχουμε μαζί της έως το τέλος της επόμενης χρονιάς», δήλωσε χθες ο Μάικλ Γκόουβ, ανώτατο στέλεχος των Τόρις.
Παρά την πεποίθηση του Γκόουβ ωστόσο ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους δίχως καθυστερήσεις, οι ηγέτες της Ε.Ε. φαίνεται πως εξετάζουν ήδη να αναλάβουν την πρωτοβουλία να επεκτείνουν τη μεταβατική περίοδο διατηρώντας το Ηνωμένο Βασίλειο υπό τους κανονισμούς των Βρυξελλών πέραν του 2020.
Η πρωτοβουλία ανήκει στους αξιωματούχους της Ε.Ε. οι οποίοι θεωρούν ότι 11 μήνες είναι πολύ σύντομος χρόνος για τη διαπραγμάτευση της νέας σχέσης, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε αντίθεση με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιμένει ότι δεν θα ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου.
Η συμφωνία αποχώρησης προβλέπει ότι η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί κατά ένα ή δύο έτη, αλλά αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν από την 1η Ιουλίου του 2020. Από τις Βρυξέλλες, αναφέρει η Guardian, εκτιμάται ότι ο Τζόνσον θα βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο εάν επιδιώξει επέκταση της μεταβατικής περιόδου ώστε να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει επίσης να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον επιπλέον λογαριασμό της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ενώ παράλληλα θα εξακολουθεί να υφίσταται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.