Βλέπουν άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών οι αναλυτές για το 2020

Θετικές οι προοπτικές και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αποτελούν ένα από τα hot στοιχήματα του 2020, με αναλυτές κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών όπως η Goldman Sachs και Barclays να προβλέπουν ότι το 2020 θα είναι η χρονιά της Ευρώπης. Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας μετά το καθαρό αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών στηρίζουν την παραπάνω πρόβλεψη. «Αγκάθι» παραμένει η διαδικασία του Brexit.

Θετικές και οι προοπτικές για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το δυναμικό ράλι του 2019 και ειδικά μετά το δεύτερο ήμισυ του έτους. Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεχωρίζει σε επιδόσεις έναντι των υπολοίπων χρηματιστηρίων, με άνοδο 45% από τις αρχές το έτους. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών αποτελούν το «τρίπτυχο» που θα μπορούσε να απογειώσει τις ελληνικές μετοχές το 2020. Η φιλοαναπτυξιακή πολιτική που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με μέτρα φιλικά προς το επιχειρείν αλλά και οι προσπάθειες για ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου -με το Σχέδιο Ηρακλής- συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Για την ευρύτερη Ευρώπη, ο διαχειριστής ενεργητικού της Goldman Sachs που είχε προβλέψει το φετινό ράλι των μετοχών στρέφει την προσοχή του το 2020 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εκτιμώντας ότι θα ευνοηθούν από την οικονομική ανάκαμψη της Ζώνης του Ευρώ.

Οι επενδυτές είναι υπερβολικά απαισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης, εκτιμά ο Σοκάτ Μπουνγκλαουάλα, επικεφαλής χαρτοφυλακίου της Goldman για την περιοχή ΕΜΕΑ και Ασία-Ειρηνικό. «Θεωρούμε ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση και αυτό θα βοηθήσει τις κυκλικές μετοχές... Η αγορά φαίνεται να αποτιμά πιο απαισιόδοξες αναπτυξιακές προοπτικές από ό,τι αναμένουμε», δηλώνει στο BBG.

Ο fund manager της Goldman Sachs δεν είναι ο μοναδικός που ψηφίζει ευρωπαϊκές μετοχές. Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές και στρατηγικοί αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αφότου τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα κράτησαν πολλούς παίκτες της αγοράς στο περιθώριο. Έπειτα από εκροές 100 δισ. δολαρίων το 2019, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φαίνεται πως βρίσκονται σε σημείο καμπής, μετά την εκλογική νίκη του Μπόρις Τζόνσον και τη σινο-αμερικανική εμπορική συμφωνία. 

Ψήφο υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών και από την Barclays. Στις προβλέψεις για το 2020, η βρετανική τράπεζα αναμένει περισσότερα κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2020, με άνοδο 6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 έως τα τέλη του έτους. Ο δείκτης αναρριχήθηκε σήμερα σε ιστορικό υψηλό, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την «ανακωχή» ΗΠΑ-Κίνας.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ