Σε άνοδο βρίσκονται οι ευρωαγορές

Με το βλέμμα στραμμένο σε Ιράν και εμπόριο.

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι παγκόσμιες αγορές κάνουν ράλι με στήριξη από την υποχώρηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,4%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,2%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,4% ανοδικά, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με άνοδο 0,3%, φτάνει στις 420,76 μονάδες.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει βελτιωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα εν μέσω αποκλιμάκωσης των εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν. Νέο ρεκόρ στη Wall Street την Πέμπτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να… το πανηγυρίζει στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν δείχνει να υποχωρεί μετά τις επιθέσεις σε αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, με πυραύλους. Ηταν μία κίνηση-αντίποινα για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανικά πλήγματα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η συντριβή του ουκρανικού Boeing στην Τεχεράνη, με το Ιράν να αρνείται ότι χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο.

«Ολες αυτές οι αναφορές είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος κατά του Ιράν... όλες αυτές οι χώρες, οι υπήκοοι των οποίων επέβαιναν στο αεροσκάφος, μπορούν να στείλουν αντιπροσώπους τους και προτρέπουμε την Boeing να στείλει τον δικό της αντιπρόσωπο για να συμμετάσχει στη διαδικασία ερευνών του μαύρου κουτιού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλί Ραμπιέι.

Στις εξελίξεις του εμπορίου, ο Λιου Χε αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον στις 13-15 Ιανουαρίου, για την υπογραφή της προκαταρκτικής φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως η «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα θα υπογραφεί την 15η Ιανουαρίου, δήλωσε χθες πως η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί «λίγο μετά».

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1107.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ