Τι θα συμβεί στην Κύπρο σε μια νέα παγκόσμια κρίση χρέους;

Είναι αναπόφευκτη;

Του Αντρέα Σεργίου

Ορατός είναι ο κίνδυνος για μια παγκόσμια κρίση χρέους, κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, αφού υποβαθμίστηκε τόσο το ενδεχόμενο παγκόσμιας ανάπτυξης, όσο και η ευρύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται αστραπιαία ο υπερδανεισμός που προκαλεί διόγκωση του χρέους.

Σύμφωνα με τον Οικονομολόγο Γιάννη Τελώνη, πέντε είναι οι κύριες ανησυχίες που διακατέχουν την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή τη στιγμή:

1) Τα λεγόμενα εξωτερικά σοκ που περιλαμβάνουν απροσδόκητες αυξομειώσεις στις τιμές εμπορευμάτων και αξιών, και οφείλονται είτε σε καταστροφές από φυσικά αίτια (όπως σεισμός η τσουνάμι), είτε από τις εξωτερικές πολιτικές των κρατών, όπως τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία.

2) Τα εσωτερικά σοκ, που εν αντιθέσει με τα προηγούμενα βασίζονται σε καλά μελετημένες (πολιτικές) κινήσεις στην «σκακιέρα» της οικονομίας, όπως τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε πριν λίγους μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, και γενικότερα οι συρράξεις στον τομέα του εμπορίου

3) Τα αρνητικά επιτόκια που δυσκολεύουν την ανάπτυξη και επιτείνουν τις οικονομικές ανισότητες 

4) Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που περιορίζουν σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και κατά συνέπεια της οικονομίας και 5) το θέμα της ανεπαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Στην ερώτηση εάν μπορούν να κάνουν κάτι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες για να περιορίσουν το φαινόμενο, ο κ. Τελώνης, τόνισε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και πιο στενή συνεργασία μεταξύ των τραπεζών, ειδικά μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων «παιχτών» που κινούν τα νήματα παγκοσμίως, δηλαδή την αμερικανική FED, την Κινεζική τράπεζα, την τράπεζα Ιαπωνίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι χρειάζεται να έρθουν νέες ιδέες και να παρθούν μέτρα που θα στοχεύουν σε νέες, πιο αποτελεσματικές νομισματικές πολιτικές όπως την λεγόμενη πολιτική των «Helicopter Money», σύμφωνα με την οποία «δίνεται οικονομική ώθηση από τις κυβερνήσεις στους πολίτες, και αυτό μεταφράζεται με την διοχέτευση χρημάτων στην αγορά μέσω των τραπεζικών αποθεμάτων, με απώτερο σκοπό την αύξηση της ζήτησης».

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Τελώνης, η εν λόγω πολιτική βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ενώ υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι εκτιμήσεις του Οικονομολόγου Γιώργου Θεοχαρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του χρέους μέσω  νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά και να υιοθετηθούν μέτρα που θα βελτιώνουν το ρυθμιστικό πλαίσιο».

Ποιος είναι ο κίνδυνος για την Κύπρο;

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Κύπρου και κατά πόσον θα επηρεαστεί από μια παγκόσμια κρίση, ο κ. Τελώνης ανέφερε ότι «δεν είμαστε σε θέση ακόμα να προβλέψουμε με ασφάλεια τις συνέπειες από μια τέτοια κρίση, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να πληγεί πρωτίστως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, οι οποίες στηρίζονται σε διεθνείς χρηματοπιστωτικά συστήματα, καθώς και το θαλάσσιο εμπόριο και συγκεκριμένα ο τομέας των φορτώσεων-εκφορτώσεων.

«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον εξωτερικό δανεισμό και να επανέλθει στον εσωτερικό δανεισμό», πρόσθεσε ο κ. Τελώνης, για να συνεχίσει λέγοντας «ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες μέχρι στιγμής στην αγορά αφού υπάρχει αρκετή ρευστότητα, άρα και πλεόνασμα, κάτι που ευνοεί και τα επιτόκια».

Τέλος, η χώρα μας μπορεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, όπως τη βελτίωση διοικητικών δομών της δημόσιας υπηρεσίας, τη προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη μείωση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, αλλά και την αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ