Offcanvas
Offcanvas

Κόσμος

Κίνα: Ο ασθενέστερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και 29 χρόνια

Κίνα: Ο ασθενέστερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και 29 χρόνια

Ωστόσο, το 2019 έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών το 2019 εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και φέτος αναμένονται περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να τονώσει τις υποτονικές επενδύσεις και τη ζήτηση.

Ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν επίσης ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ολοκλήρωσε μια δύσκολη χρονιά με κάπως πιο θετικό τόνο καθώς η ανακωχή στο εμπόριο τόνωσε την εμπιστοσύνη και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχαν υιοθετηθεί φάνηκαν τελικά να αποδίδουν.

Όπως αναμενόταν, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνθηκε πέρυσι στο 6,1% από το 6,6% το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Αν και ακόμα ισχυρή με βάση τα διεθνή πρότυπα, και εντός του εύρους που στοχεύει η κυβέρνηση, ήταν η ασθενέστερη ανάπτυξη από το 1990.

Η χρονιά αυτή είναι κρίσιμη προκειμένου το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα να ικανοποιήσει το στόχο για διπλασιασμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και τα εισοδήματα τη δεκαετία έως το 2020 και να μετατρέψει την Κίνα σε μια «αρκετά ευημερούσα» χώρα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι για να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος θα απαιτηθεί η φετινή ανάπτυξη να παραμείνει γύρω στο 6%, αν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η οικονομία ίσως αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση απ’ ό,τι το 2019.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μαζί με την αισιοδοξία για την Φάση 1 της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας που υπογράφηκε προχθές Τετάρτη, έχουν ενισχύσει τις ελπίδες ότι η οικονομία ίσως έφθασε στο κατώτερό της σημείο.

Το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 6,0% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας σταθεροποίηση συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο, αν και είναι το ασθενέστερο εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο ύστερα από βελτιωμένες επιδόσεις τον Νοέμβριο.

Πηγές που ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής δήλωσαν στο Reuters ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να ορίσει χαμηλότερο στόχο ανάπτυξης γύρω στο 6% φέτος από το 6,5% την περασμένη χρονιά, βασιζόμενη στις αυξημένες δαπάνες για τις υποδομές προκειμένου να αποτραπεί μια μεγαλύτερη επιβράδυνση. Οι βασικοί στόχοι θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, επίσης με τον ίδιο ρυθμό όπως τους τρεις προηγούμενους μήνες.

«Αναμένουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα υποχωρήσει περαιτέρω κάτω από το 6%», σχολίασε ο Μασαάκι Κάνο, επικεφαλής οικονομολόγος στη Sony Financial Holdings στο Τόκιο. «Η κινεζική οικονομία είναι απίθανο να υποχωρήσει απότομα…λόγω των κυβερνητικών πολιτικών, αλλά παράλληλα η τάση της περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας θα παραμείνει αμετάβλητη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

Η Τουρκία χτυπάει Ντουμπάι και Λονδίνο: Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό πλούσιων κατοίκων και επενδυτών

Η Τουρκία χτυπάει Ντουμπάι και Λονδίνο: Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό πλούσιων κατοίκων και επενδυτών

Η Άγκυρα επιχειρεί να μετατρέψει τη γεωγραφική της θέση σε πλεονέκτημα, προσφέροντας σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις,…

Από τα €150,6 εκατ. στα €112 εκατ. οι κρατικές πιστώσεις για έρευνα στην Κύπρο

Από τα €150,6 εκατ. στα €112 εκατ. οι κρατικές πιστώσεις για έρευνα στην Κύπρο

Η χρηματοδότηση για Έρευνα και Ανάπτυξη μειώθηκε αισθητά το 2025, ενώ σε επίπεδο ΕΕ οι δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται

Παγκόσμιος συναγερμός για τις τιμές των τροφίμων

Παγκόσμιος συναγερμός για τις τιμές των τροφίμων

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO κατέγραψε νέα άνοδο τον Ιούλιο του 2026

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές επιλέγει εταιρεία με βάση τις προσφορές - Στο 8,4/10 η συνολική ικανοποίηση από τις υπηρεσίες

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

Τα υβριδικά διατηρούν την πρωτιά με μερίδιο 51,9%, ενώ σχεδόν επτά στα δέκα επιβατηγά που εγγράφηκαν ήταν μεταχειρισμένα

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

Η ΕΚΤ ενημερώθηκε μετά την συναλλαγή - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η κίνηση των ΗΠΑ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Το «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού» χρηματοδοτεί 10 υποτροφίες των €1.000 για φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Το μέτρο αποφασίστηκε μετά τα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνταν στο αεροδρόμιο

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X