Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι διεθνείς αγορές

Wall Street και Ευρώπη καλπάζουν από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Όλα φαίνεται να λειτουργούν υπέρ των χρηματιστηριακών δεικτών. Τα εταιρικά κέρδη είναι καλύτερα των προβλέψεων, η κινεζική οικονομία αποδεικνύεται σχετικά ανθεκτική και οι εντάσεις στο εμπορικό πεδίο βρίσκονται σε φάση αποκλιμάκωσης. Έτσι Wall Street και Ευρώπη καλπάζουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Η Αθήνα προσπαθεί να ακολουθήσει με τον Γ.Δ. πάνω από τις 930 μονάδες. 

Η αισιοδοξία έχει επιστρέψει για τα καλά στις διεθνείς αγορές μετοχών. Οι επενδυτές, που έχουν πια μάθει να λειτουργούν σε συνθήκες γεωπολιτικής και όχι μόνο αβεβαιότητας, βλέπουν ότι μία σειρά από «σενάρια τρόμου» των τελευταίων ετών έχουν διαψευστεί, γεγονός που ανοίγει την όρεξή τους για ρίσκο. Η άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών βοηθά τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση. Ίσως όμως τελικά απογοητευθούν όπως προειδοποιύν αναλυτές. 

Έως ότου γίνει αυτό, τα futures στη Wall Street δείχνουν ότι ο δείκτης S&P 500- που χθες έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 3.300 μονάδων χάρη και στην Alphabet (Google), η οποία μπήκε στο κλαμπ των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολ.- θα αναρριχηθεί σήμερα σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

Τον δρόμο έχουν δείξει ήδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 16:20 ώρα Ελλάδος καταγράφει άνοδο της τάξης του 1% στο νέο ιστορικό ζενίθ των 423,7 μονάδων. Κέρδη της τάξης του 1% για Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, ενώ ελαφρώς πιο ήπια (0,7%) είναι η άνοδος στη Φραγκφούρτη. 

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γ.Δ. περίπου μία ώρα πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης παρουσιάζει ανεπαίσθητη άνοδο στις 932,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υπερβαίνει τα 48 εκατ. ευρώ. 

Υπό ελαφρά πίεση βρίσκονται οι τράπεζες, με τον δείκτη τους να υποχωρεί 0,5%. 

Πηγή: naftemporiki.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ