Πώς ο κορωνοϊός απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Οι επιπτώσεις δεν μένουν μόνο στην Κίνα, αλλά παρασύρουν το σύνολο της οικονομίας.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομικές και εμπορικές ισορροπίες του πλανήτη έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί το ξέσπασμα και η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.  

Η μείωση της ζήτησης του πετρελαίου έχει ήδη αρχίσει να ρίχνει τις τιμές, με την τάση να αναμένεται να διατηρηθεί σε αρνητικά επίπεδα έως ότου καταλαγιάσουν οι ανησυχίες, ενώ η αγορά και η παραγωγή της Κίνας έχει ήδη υποστεί το πρώτο σοβαρό μούδιασμα, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ειδικός σε θέματα διεθνούς εμπορίου Μιχάλης Μιχαήλ ανέφερε ότι ο νέος κορωνοϊός αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα.

«Η οικονομία της Κίνας είτε θα συρρικνωθεί φέτος, είτε θα αναπτυχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς απ’ ό,τι θα αναπτυσσόταν διαφορετικά. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, σε ονομαστικούς όρους η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και σε πραγματικούς είναι η πρώτη. Άρα, όταν η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα μειωθεί, άρα μειωθεί το εισόδημα, οι επενδύσεις και η παραγωγή, τότε θα μειωθεί και η ζήτηση για πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική δραστηριότητα. Πετρέλαιο, μεταλλευμάτων και ορυκτών», είπε.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες παραγωγικές μονάδες έχουν ήδη καθυστερήσει ή ακόμα και αναστείλει την παραγωγή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα πέρσι παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 6%, ποσοστό που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα της χώρας, η οποία τα τελευταία 30 χρόνια αναπτυσσόταν με ρυθμό κοντά στο 8% το χρόνο. Πέρσι υπήρξε μείωση της ανάπτυξης ενώ φέτος αναμένεται το ποσοστό να πέσει κι άλλο.

Ήδη, η μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης για πετρέλαιο που έχει παρατηρηθεί και που αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον, λόγω του ότι πολλές οικονομικές δραστηριότητες θα καθηλωθούν, ενώ ο κόσμος αποφεύγει ακόμα και να πηγαίνει στους χώρους εργασίας μετά την αργία της κινεζικής πρωτοχρονιάς, υπό τον φόβο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κο Μιχαήλ, η εν λόγω αρνητική επίδραση του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία δεν θα μείνει μόνο μέσα στην χώρα, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου.

«Μπορεί να πρόκειται για ένα πρόβλημα στον τομέα της Υγείας, αλλά δεν αργεί να εξελιχθεί και σε οικονομικό πρόβλημα. Ασφαλώς, όλα εξαρτώνται από το πόσο σύντομα θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού και πότε θα φτιαχτεί το εμβόλιο για την θεραπεία του», κατέληξε.

Νόσησαν και τα χρηματιστήρια

η χειρότερη επίδοση, τους τελευταίους τρεις μήνες, είχε το Χρηματιστήριο της Wall Street, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τον αντίκτυπο από την ραγδαία εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Κίνα, 
τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία, με κρούσματα του ιού να έχουν επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 15 άλλες χώρες.

Με πτώση έκλεισε το πρωί και το Χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς το κλίμα φάνηκε να επηρεάζεται από την πορεία της Wall Street , και την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου. 

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, αφού σημείωσαν χθες τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων περίπου τεσσάρων μηνών, λόγω των ανησυχιών για τον πιθανό αντίκτυπο από την επιδημία του κοροναϊού στις επιχειρήσεις.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ