Goldman Sachs: Πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη λόγω κορωνοϊού

Από το λιανεμπόριο και τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τις αλυσίδες καφέ, πολλές εταιρείες νιώθουν τις επιπτώσεις.

Μικρό πλήγμα θα δεχθεί η παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 από την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Goldman Sachs, υποθέτοντας ότι θα υπάρξει επιθετική αντίδραση από τις κινεζικές αρχές αλλά και από άλλες, για να μειωθεί δραματικά το ποσοστό των νέων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Oπως μεταδίδει το Reuters, η Goldman Sachs υποβαθμίζει την ανάπτυξη παγκοσμίως κατά 0,1 με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η πιο σημαντική επίπτωση του κορωνοϊού θα υπάρξει στην Κίνα -ωστόσο, με δεδομένη τη σημασία της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη, θα υπάρξουν συνέπειες παγκοσμίως.

Ανά τομέα, ο κινεζικός ιός θα έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στον κλάδο των προϊόντων και των υπηρεσιών εντός και εκτός Κίνας, που βασίζονται στους Κινέζους καταναλωτές.

Η Moody’s αναμένει ότι η έξαρση του ιού θα έχει προσωρινή επίπτωση στην κινεζική οικονομία ενώ εκτιμά ότι η αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ στην Κίνα θα παραμείνει σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψή της για 5,8% το 2020.

Μετά την έξαρση του SARS το 2003, οι χρηματοοικονομικές αγορές στην Κίνα αποδυναμώθηκαν σημαντικά, αλλά μόνο για μία σύντομη περίοδο. Ωστόσο, το ζήτημα του SARS δεν μπορεί να συγκριθεί εντελώς με το σημερινό θέμα του κορωνοϊού, καθώς η κινεζική οικονομία έχει αλλάξει αισθητά από το 2003.

Οι εταιρείες που νιώθουν τις επιπτώσεις 

Apple: Εδωσε πιο μεγάλο εύρος, από ό,τι συνήθως, για τις προοπτικές όσον αφορά τα έσοδα του τριμήνου που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, καθώς έχει προμηθευτές στην Ουχάν, κινεζική περιοχή που βρίσκεται στην πηγή του προβλήματος.

Baidu: Ανέβαλε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου.

Carlsberg: Αναμένει πλήγμα, αλλά όπως είπε, είναι νωρίς να δώσει κάποια εκτίμηση.

Electrolux: Η επιδημία θα έχει σημαντική επίπτωση, δήλωσε η εταιρεία, εάν οι Κινέζοι προμηθευτές επηρεαστούν περαιτέρω.

Foxconn: Οι παραγγελίες της προς τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της Apple, θα μπορούσαν να διαταραχθούν, εάν ένα κινεζικό εργοστάσιο συνεχίσει να είναι εκτός λειτουργίας για δεύτερη εβδομάδα. Η Foxconn έχει διακόψει σχεδόν όλη την παραγωγή της στην Κίνα, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

H&M: Εχει κλείσει περίπου 45 καταστήματα στην Κίνα.

Jaguar, Land Rover: Η μητρική τους εταιρεία, Tata Motors, αναμένει ότι η έξαρση του ιού θα εμποδίσει την παραγωγή στην Κίνα και θα χτυπήσει τα κέρδη.

Levi Strauss: Εκλεισε τα μισά καταστήματα στην Κίνα και δήλωσε ότι θα έχει βραχυπρόθεσμο πλήγμα.

LG Display: Δεν έχει κλείσει εργοστάσια στην Κίνα, αλλά προειδοποίησε ότι η εξάπλωση του ιού αυξάνει την αβεβαιότητα για τους προμηθευτές.

McDonald's: Εκλεισε αρκετές εκατοντάδες καταστήματα από τα 3.300 σημεία του στην Κίνα, ενώ ανακοίνωσε ότι η συνολική επίπτωση στα κέρδη θα είναι «αρκετά περιορισμένη», εάν ο ιός παραμείνει στην Κίνα.

Samsung Electronics: Εδωσε παράταση στην αργία για τον εορτασμό του νέου Σεληνιακού Ετους και κράτησε κλειστά κάποια εργοστάσια, σε ευθυγράμμιση με τις οδηγίες της κινεζικής κυβέρνησης. Δεν έκανε ωστόσο κάποιο σχόλιο για τις επιπτώσεις.

Sony: Ενίσχυσε το ετήσιο outlook για τα κέρδη, αλλά δήλωσε ότι η επίπτωση από τον ιό θα μπορούσε να την οδηγήσει σε αναθεώρηση.

Pandora: Ο κινεζικός ιός έχει οδηγήσει σε «άνευ προηγουμένου» πτώση της καταναλωτικής κίνησης στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε η εταιρεία κοσμημάτων, προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις.

Starbucks: Εκλεισε περισσότερα από τα μισά καταστήματα (συνολικά διαθέτει 4.300 στην Κίνα), καθυστέρησε το προγραμματισμένο update για τις προβλέψεις του 2020 και αναμένει ουσιαστικό αλλά προσωρινό χτύπημα.

Tesla: Προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση 1-1,5 εβδομάδας στην παραγωγή των Model 3 στη Σαγκάη θα μπορούσε να είναι πλήγμα για τα κέρδη του τριμήνου που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, καθώς η Κίνα έδωσε εντολή για κλείσιμο του εργοστασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ