Βάλτωσε η γερμανική οικονομία

Καθώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες έχασαν τη δυναμική τους.

Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε τριμηνιαία βάση, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες έχασαν τη δυναμική τους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, μετά την επέκταση κατά 0,6% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει τριμηνιαία ανάπτυξη κατά 0,1% και ετήσια κατά 0,4%, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα κινήθηκαν ανοδικά τους τρεις τελευταίους μήνες της περασμένης χρονιάς, ενώ οι δαπάνες σε εξοπλισμό και μηχανήματα υποχώρησαν σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Χαμηλότερα κινήθηκαν και οι εξαγωγές.

Φωτεινό σημείο για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν η αναθεώρηση της ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση, από το προηγούμενο 0,1%.

Κίνδυνο για ύφεση βλέπει ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski. Φοβάται ότι η έξαρση του κορωνοϊού θα αποτελέσει πλήγμα για τη Γερμανία, αν και η άνοδος του κατασκευαστικού τομέα θα μπορούσε να αμβλύνει τις επιπτώσεις.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ