ECOFIN: Προχωρεί σε συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ΕΕ

Υιοθέτησε συστάσεις και για την δημοσιονομική πολιτική.

Πέντε συστάσεις οικονομικής πολιτικής προς τα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης, υιοθέτησε το Συμβούλιο ECOFIN, των 27 Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα το ECOFIN συνιστά μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, συνετή δημοσιονομική πολιτική στη βάση των προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μετατόπιση των φορολογικών βαρών από την εργασία, βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με εγγύηση καταθέσεων, αλλά και υποστηρικτική στην ανάπτυξη δημοσιονομική στάση σε συνολικό επίπεδο, με πλήρη σεβασμό στο ΣΣΕ, σε περίπτωση ύφεσης.

Αναλυτικά το ECOFIN για το 2020 και 2021 συνιστά στα Κράτη Μέλη τα εξής:

1. Στα Κράτη Μέλη της ζώνης του ευρώ με ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ή υψηλό εξωτερικό χρέος, να επιδιώκουν μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του εξωτερικού χρέους.

Στα Κράτη Μέλη της ζώνης του ευρώ με μεγάλα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών, να ενισχύουν τις συνθήκες στήριξης της αύξησης των μισθών, σεβόμενη ταυτόχρονα το ρόλο των κοινωνικών εταίρων και εφαρμόζοντας μέτρα που ευνοούν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε όλα τα Κράτη Μέλη, να συνεχίσουν προωθώντας την παραγωγικότητα, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ποιότητα των ιδρυμάτων, ενισχύει την ανθεκτικότητα βελτιώνοντας τη λειτουργία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, ιδίως με την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, αλλά και την υποστήριξη μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς μετάβασης προς μια ανταγωνιστική πράσινη και ψηφιακή οικονομία μέσω απτών και άυλων επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών.

2. Να ακολουθούν πολιτικές κατά τρόπο που σέβεται πλήρως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υποστηρίζει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και βελτιώνει την ποιότητα και τη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών.

Στα Κράτη Μέλη με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, να επιδιώκουν συνετές πολιτικές για να θέσουν το δημόσιο χρέος αξιόπιστα σε μια βιώσιμη πορεία προς τα κάτω.

Στα Κράτη Μέλη με ευνοϊκή δημοσιονομική θέση, να την χρησιμοποιήσουν για την περαιτέρω προώθηση επενδύσεων υψηλής ποιότητας, διατηρώντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Εάν επέλθουν κίνδυνοι καθοδικού ρυθμού, οι δημοσιονομικές αντιδράσεις θα πρέπει να διαφοροποιηθούν, επιδιώκοντας μια περισσότερο υποστηρικτική στάση σε συνολικό επίπεδο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον πλήρη σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ειδικές περιστάσεις ανά χώρα και να αποφεύγεται η φιλοκυκλικότητα, στο μέτρο του δυνατού. Τα Κράτη Μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να συντονίσουν τις πολιτικές στην Ευρωομάδα.

Να υπάρξει βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων και της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών και υιοθέτηση φορολογικών και άλλων σχετικών δημοσιονομικών μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη, που προωθούν μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία. Να συνεχιστεί η υποστήριξη και εφαρμογή δράσεων της ΕΕ για την καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και αποφυγή ενός αγώνα δρόμου προς την κατώτατη φορολογία των εταιρειών.

3. Ενίσχυση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και επενδύσεων σε δεξιότητες:

Το ΕCOFIN ζητά από τα Κράτη Μέλη να προωθήσουν την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας που υποστηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας και τις επιτυχημένες μεταβάσεις στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων σε περισσότερες ψηφιακές και πράσινες θέσεις εργασίας. Ζητά την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων, και τη μετατόπιση των φόρων από την εργασία, ιδίως για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα. Ζητά δε την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας, δίκαιες συνθήκες εργασίας, προώθηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας. Τέλος ζητά τη βελτίωση της πρόσβασης σε επαρκή και βιώσιμα συστήματα κοινωνικής προστασίας, αλλά και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κοινωνικού διαλόγου και να προωθηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

4. Ακολούθως το ECOFIN ζητά τη συνέχιση της δήλωσης της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 13ης Δεκεμβρίου 2019 για περαιτέρω ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, με σκοπό την ολοκλήρωσή της, συνεχίζοντας να εργάζεται χωρίς καθυστέρηση και με το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας σε όλα τα στοιχεία, στην ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου για το EDIS.

Ζητά, ολοκλήρωση των εργασιών σχετικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων του ESM, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης ενός συστήματος ανασχέσεως για το SRF και καλεί τους Υπουργούς να εργαστούν σε περαιτέρω για λύσεις για την υπέρβαση των περιορισμών στην τρέχουσα ρύθμιση για την παροχή ρευστότητας σε εκκαθαρίσεις. Ζητά να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων εξασφαλίζοντας συνεπή και αποτελεσματική εποπτεία και επιβολή των κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ζητά την προώθηση της τακτικής απομόχλευσης μεγάλων αποθεμάτων ιδιωτικού χρέους και να ταχεία μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, αποτροπή της εκ νέου δημιουργία τους, αλλά και ανανέωση των προσπαθειών για την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

5. Τέλος τo  ECOFIN ζητά φιλόδοξη πρόοδο όσον αφορά την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ιδίως με την ταχεία υλοποίηση των δράσεων που εντοπίστηκαν στη Δήλωση της Διάσκεψης Κορυφής του Ευρώ του Δεκεμβρίου του 2019, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσιονομικού Μέσου για τη Σύγκλιση και την Ανταγωνιστικότητα (BICC). "Η πρόοδος στον τομέα αυτό θα ενισχύσει επίσης τον διεθνή ρόλο του ευρώ και θα προβάλει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πρέπει να σέβεται πλήρως την εσωτερική αγορά της Ένωσης και πρέπει να επιδιώκεται με ανοικτό και διαφανή τρόπο προς τα Κράτη Μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ", συνιστά το ECOFIN.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ