Οι αγορές παίρνουν φόρα για μεγάλη βουτιά μετά την πανδημία

Απαισιόδοξοι οι διεθνείς αναλυτές. Αρνητικά έκλεισε η Wall Street.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Φόρα για ελεύθερη πτώση παίρνουν οι διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με την οποία ο κορωνοϊός COVID-19 χαρακτηρίζεται πλέον ως “πανδημία”.

Την αναβάθμιση του επιπέδου του κινδύνου ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο  Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος έκανε λόγο για αδράνεια των κρατικών μηχανισμών να ελέγξουν την κατάσταση και να λειτουργήσουν προληπτικά. 

Οι διορθωτικές τάσεις των χρηματαγορών του πλανήτη που επικράτησαν χθες Τρίτη δεν αναμένεται να κρατήσουν, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για μεγάλες αναταράξεις οι οποίες θα κοκκινίσουν τα ταμπλό των μετοχών.

Εξάλλου, η αισιοδοξία δεν πρόλαβε να επανέλθει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από τις απώλειες της Δευτέρας που άγγιξαν το 8% σε κάποιες περιπτώσεις. 

Ήδη Wall Street έδειξε σοβαρά σημάδια τρόμου, με τον Dow Jones να χάνει 1.200 μονάδες ήτοι πάνω από 4.5%. Απώλειες πάνω από 4% και για τον S&P 500, βουτιά και για τον τεχνολογικό Nasdaq. Στο κόκκινο έκλεισαν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα αρχικά τους κέρδη, με την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού και τις ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση να τρομάζουν τους επενδυτές. Η ευχάριστη έκπληξη από την Τράπεζα της Αγγλίας, που προχώρησε σε αιφνίδια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, δεν στάθηκε αρκετή για να διατηρήσει το ανοδικό momentum.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,7%, παρότι ενδοσυνεδριακά κατέγραφε άνοδο 2%. Οι μετοχές ταξιδίων και αναψυχής αποδείχθηκαν το μεγαλύτερο βαρίδι, με απώλειες 4%.

Με πτώση 0,35% έκλεισε ο DAX της Φραγκφούρτης, ενώ και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,40%. 

Απώλειες 0,57% για τον CAC-40 του Παρισιού, ενώ ο FTSE MIB του Μιλάνου κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος, κλείνοντας με κέρδη 0,33%.

Υποβαθμίζονται οι προοπτικές για το πετρέλαιο 

Στο μεταξύ, μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 910.000 βαρέλια την ημέρα στο πρώτο τρίμηνο, αναμένει η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), καθώς η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού έχει πλήξει την οικονομική δραστηριότητα και τα ταξίδια, αυξάνοντας το φάσμα της παγκόσμιας ύφεσης.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 20% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, βρίσκονται σε πόλεμο τιμών, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, έστω και αν η ζήτηση έχει μειωθεί.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών κρατών (ΟΠΕΚ) μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και προειδοποίησε για περαιτέρω αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του.

Η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης θα προέλθει από την Κίνα, όπου η επιδημία κορωνοϊού έχει πλήξει σημαντικά την οικονομία και η κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 480.000 βαρέλια ημερησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ