Απέφυγε οδυνηρή κοινοβουλευτική ήττα για το Brexit η Μέι 

Με νέο συμβιβασμό.

Η βρετανική Κυβέρνηση απέφυγε τελικά μετά από έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και επαφές της τελευταίας στιγμής με τους φιλοευρωπαίους «αντάρτες» Συντηρητικούς βουλευτές μία οδυνηρή ήττα με απρόβλεπτες συνέπειες επί του νομοσχεδίου του Brexit.
 
Η ανησυχία της Κυβέρνησης Μέι εστιαζόταν στην τροπολογία του νομοσχεδίου που όριζε ότι σε περίπτωση απόρριψης από τη Βουλή των Κοινοτήτων της τελικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, τότε θα πρέπει να είναι οι βουλευτές που θα έχουν τον τελικό λόγο για τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης.
 
Κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Η Κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι η απόρριψη της τελικής συμφωνίας θα συνεπαγόταν ακριβώς αυτό το απευκταίο σενάριο.
 
Η τροπολογία τελικά απορρίφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με 319 ψήφους κατά έναντι 303 υπέρ.
 
Η τροπολογία είχε υποβληθεί από τον Συντηρητικό βουλευτή Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι θα συντασσόταν τελικά στην ψηφοφορία με την Κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις με την οποία στην ουσία αποδεχόταν πως τα σχέδια της Κυβέρνησης σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας του Brexit θα μπορούν, εφόσον το κρίνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, να τεθούν προς τροποποίηση από τους βουλευτές.
 
Η δήλωση έγινε αποδεκτή από αρκετούς αντάρτες Συντηρητικούς βουλευτές ως επαρκής συμβιβασμός. Ο ίδιος ο κ. Γκριβ έκανε λόγο για «προφανή αναγνώριση» της κυριαρχίας του Κοινοβουλίου.
 
Έξι Συντηρητικοί βουλευτές, παρόλα αυτά, υπερψήφισαν την τροπολογία αντιτιθέμενοι στην Κυβέρνηση, αν και η ανταρσία τους δε στάθηκε αρκετή για να υποστεί ήττα η Τερέζα Μέι, καθώς από την άλλη πλευρά τέσσερις Εργατικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την Κυβέρνηση.
 
Η επίμαχη τροπολογία έχει ήδη υπερψηφιστεί δύο φορές από τη Βουλή των Λόρδων και για το λόγο αυτό υποβλήθηκε ξανά σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η νομοθετική διαδικασία προβλέπει ότι παρά την απόρριψή της από τους βουλευτές η τροπολογία θα επανέλθει στη Βουλή των Λόρδων, εντός ημερών ή και ωρών, όπου όμως δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί και για τρίτη φορά πλέον.

Πηγή: ΚΥΠΕ