Λαγκάρντ: Ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναθεωρήσει «ήπια» προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ευρωζώνη στο επόμενο World Economic Outlook, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει κορυφωθεί.
 
Παράλληλα, σε συνέντευξη για την αξιολόγηση της ευρωζώνης υπό το άρθρο 4 στο Λουξεμβούργο, η κ. Λαγκάρντ διαμήνυσε πως οι χώρες της ευρωζώνης με πλεονάσματα, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, θα πρέπει να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις σε τομείς όπως την εκπαίδευση και την καινοτομία, ενώ, παρά τη διαφωνία ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, τόνισε πως το ευρωπαϊκό σχέδιο προστασίας των ασφαλισμένων καταθέσεων θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα, γιατί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα χρειαστεί χρόνια για να υποχωρήσει στα επιθυμητά επίπεδα.
 
«Έπειτα την υψηλή ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, το μομέντουμ κάπως επιβραδύνεται. Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή θέση, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, ευρεία και φιλική προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά η ανάπτυξη έχει κορυφωθεί», ανέφερε στις δηλώσεις η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη.
 
Κίνδυνοι από εμπορικό πόλεμο, Brexit
 
Σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις εμπορικές εντάσεις που ξεκίνησαν από την αύξηση στους δασμούς στις εισαγωγές σιδήρου και αλουμινίου στις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν.

«Αυτό που με ανησυχεί δεν είναι ο αντίκτυπος στα μακροοικονομικές προβλέψεις αλλά ο η παραβίαση της εμπιστοσύνης, τα αντίποινα και η κλιμάκωση, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη…» είπε.
 
Επείγει η μείωση των ΜΕΔ
 
Για τον τραπεζικό τομέα, η κ. Λαγκάρντ είπε μεν πως η ανθεκτικότητα των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί και το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει, για να προσθέσει ότι για πολλές τράπεζες η κερδοφορία αποτελεί πρόβλημα.
 
Είπε ωστόσο ότι σε πολλές τράπεζες σε κάποια κράτη μέλη της ευρωζώνης επείγει να μειωθούν τα ΜΕΔ.

Αναφερόμενη εξάλλου στις συστάσεις του ΔΝΤ για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, η κ. Λαγκάρντ είπε πως πρέπει να συσταθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο προστασίας ασφαλισμένων καταθέσεων (EDIS) «νωρίτερα παρά αργότερα».
 
Παρά το ότι πολλές χώρες θεωρούν ότι το EDIS θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή όταν τα ΜΕΔ υποχωρήσουν σε επίπεδο του 5% σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η κ. Λαγκάρντ είπε το σχέδιο θα πρέπει να συσταθεί νωρίτερα.
 
«Όλοι συμφωνούν ότι (το σχέδιο) είναι αναπόσπαστο μέρος αλλά κάποιες χώρες λένε ότι μόνο όταν οι τράπεζες σε κάποιες χώρες καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Η αίσθησή μας είναι ότι θα πρέπει (να συσταθεί) νωρίτερα γιατί η μείωση των ΜΕΔ (στα επιθυμητά επίπεδα) θα χρειαστεί χρόνο», είπε.
 
Αναφορικά με την συμπλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ενθαρρυμένη από την Γαλλο-γερμανική πρόταση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποτελέσει το χρηματοδοτικό φρένο για την εξυγίανση τραπεζών.
 
Επανέλαβε την ανάγκη για τη δημιουργία κεντρικού ταμείου για απρόβλεπτες καταστάσεις που να στηρίζει χώρες που επηρεασθούν από κλυδωνισμούς (rainy day fund), διευκρινίζοντας πως το ΔΝΤ δεν θεωρεί ότι το ταμείο πρέπει να είναι τεράστιο, όπως υποστήριξαν κάποια γερμανικά ΜΜΕ.
 
Τέλος σε εθνικό επίπεδο, η κ. Λαγκάρντ είπε πως τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, ενώ αναφερόμενη σε χώρες με πλεονάσματα, όπως τη Γερμανία την Ολλανδία ανέδειξε την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ