Κομισιόν: Υπάρχει τεράστια εισροή ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία

Κινητοποιήθηκαν πέραν των 2 δισ. ευρώ από τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη, έχουν ήδη κινητοποιήσει 2.770 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτή είναι η μεγαλύτερη απάντηση σε ευρωπαϊκή κρίση που δόθηκε ποτέ", δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Όπως ανέφερε, "δημιουργήσαμε το πιο ευέλικτο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Είναι άνευ προηγουμένου. Και ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά τη γενική ρήτρα διαφυγής. Και αυτό επέτρεψε μια τεράστια εισροή ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία".

Σημειώνει ότι "η ΕΚΤ προχώρησε σε προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων και η ΕΤΕπ έδωσε μια ειδική απάντηση για τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση της κορώνας. Όλα αυτά έγιναν σε χρόνο ρεκόρ και συνέβαλαν στη διατήρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας στα πόδια της".

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι "πίσω από αυτές τις μεγάλες ιδέες είναι οι άνθρωποι. Έτσι, σήμερα, εκτός από τη ρευστότητα και την άλλη υποστήριξη, εισάγουμε μια νέα πρόταση για τη διατήρηση της ζωντανής της καρδιάς της ευρωπαϊκής οικονομίας και αυτό είναι το εξειδικευμένο εργατικό της δυναμικό".

"Πολλές εταιρείες δεν έχουν πλέον εισόδημα και αν δεν κάνουμε τίποτα, θα πρέπει να απολύσουν τους εργαζόμενους, τους υπαλλήλους τους", διευκρινίζει εξηγώντας την αναγκαιότητα του προγράμματος SURE.

"Το SURE είναι η βραχυχρόνια επιδότηση εργασίας που υποστηρίζεται από την Ευρώπη. Μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης, διατηρεί τους ανθρώπους στη δουλειά, επιτρέπει στις εταιρείες να επιστρέψουν στην αγορά με ανανεωμένη σφριγηλότητα. Η Επιτροπή θα χορηγήσει δάνεια σε εκείνα τα κράτη μέλη που τα χρειάζονται, για να ενισχύσουν τα προγράμματα εργασίας τους για σύντομο χρονικό διάστημα.. Επομένως, το SURE μπορεί να ωφελήσει όλα τα κράτη μέλη που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Μπορούμε να κινητοποιήσουμε 100 δισ. Ευρώ για να το κάνουμε αυτό. Και αυτό θα καταστεί δυνατό χάρη στις εγγυήσεις των κρατών μελών ύψους 25 δισ. Ευρώ. Και αυτό είναι μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη", τονίζει η Πρόεδρος.

"Τα διαρθρωτικά ταμεία μπορούν επίσης να βοηθήσουν εδώ, για να κρατήσουν τους ανθρώπους στην απασχόληση. Αφαιρούμε προϋποθέσεις για να διευκολύνουμε την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρήματα, με πλήρη ευελιξία στις περιφέρειες, σε όλες τις προτεραιότητες σε κάθε χώρα. Αναγνωρίζουμε ότι τα κράτη μέλη επενδύουν ήδη μαζικά για να αντιμετωπίσουν την κρίσης. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να τους ζητήσουμε πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση. Όλα αυτά θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπόλοιπες πιστώσεις που δικαιούνται, και αυτό πολύ γρήγορα", ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καλώντας το ΕΚ και το Συμβούλιο να υιοθετήσουν τις προτάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ