ΕΚΤ: Τρία τα σενάρια για την ύφεση στην Ευρωζώνη

Πότε υπολογίζεται η ανάπτυξη.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και -12% το 2020, λόγω των μέτρων περιορισμού για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοιού.

Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προ-έκδοση του Οικονομικού Δελτίου Μαΐου  στο οποίο τονίζεται ότι «το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί απότομα βραχυπρόθεσμα, ενώ τα αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας ισχυρής ανάκαμψης στη συνέχεια».

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει 3 σενάρια για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Το ήπιο σενάριο δείχνει ύφεση -5%, το βασικό ύφεση -8% και το δυσμενές -12% το 2020.

Αναλυτικά η έκθεση της ΕΚΤ

Το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 επηρέασε δραματικά την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα από τις αρχές του 2020.

Η ταχεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού (COVID-19) απαιτούσε τη λήψη δραστικών μέτρων, που κυμαίνονται από την κοινωνική αποστασιοποίηση και την απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων έως τον τερματισμό, τα lockdown και τους περιορισμούς σε πολλές δραστηριότητες.

Η σοβαρότητα αυτών των μέτρων έχει αρχίσει να ελαττώνεται σε ορισμένες δικαιοδοσίες, καθώς οι αρχές προχωρούν σταδιακά ώστε να ανοίξουν ξανά ορισμένους τομείς των οικονομιών.

Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος κοινωνικής απόστασης και άλλων μέτρων περιορισμού που θα ισχύουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτά τα μέτρα περιορισμού έχουν επιβαρύνει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και - μαζί με την αυξημένη αβεβαιότητα και την απομόνωση από τα άτομα λόγω της ταχείας εξάπλωσης της νόσου - έχουν επίσης ωθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις δαπάνες τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση.

Το εκτεταμένο κλείσιμο επιχειρήσεων προκάλεσε σημαντική επιδείνωση των συνθηκών απασχόλησης, αύξηση των αναγκών ρευστότητας των εταιρειών και έντονες διαταραχές των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Παρά την έλλειψη έγκαιρων δεδομένων, είναι ήδη σαφές ότι υπήρξε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας πρωτοφανούς μεγέθους. Η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 απαιτεί ανάλυση βάσει εναλλακτικών σεναρίων.

Υπάρχουν υψηλές αβεβαιότητες σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας, την ανάγκη και την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού και την πιθανή εμφάνιση ιατρικών θεραπειών και λύσεων. Αυτές οι αβεβαιότητες μπορούν να απεικονιστούν μέσω μιας ανάλυσης σεναρίων, με βάση τα πρόδρομα στοιχεία και την οικονομική τους επίδραση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ενδεικτικά σενάρια που καταρτίζονται από το προσωπικό της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να θεωρούνται ένδειξη των επικείμενων μακροοικονομικών προβλέψεων του προσωπικού του Ευρωσυστήματος του Ιουνίου 2020 για τη ζώνη του ευρώ και, ως εκ τούτου, δεν προδικάζουν με κανέναν τρόπο το μέγεθος της επίδρασης.

Επιπλέον, αυτό το πλαίσιο εστιάζει μόνο στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι επικείμενες μακροοικονομικές προβλέψεις του προσωπικού του Ευρωσυστήματος τον Ιούνιο 2020 θα είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία προβολής, συμπεριλαμβανομένης μιας λεπτομερούς αξιολόγησης των προοπτικών για τον πληθωρισμό.

Αυτό το πλαίσιο παρουσιάζει τρία εναλλακτικά σενάρια για να δείξει το φάσμα των πιθανών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Τα σενάρια ποικίλλουν ανάλογα με έναν αριθμό παραγόντων, δηλαδή τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική δραστηριότητα, τις οικονομικές επιπτώσεις των παρατεταμένων μέτρων περιορισμού κατά τη μεταβατική περίοδο, τις συμπεριφορές των οικονομικών παραγόντων για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών διαταραχών και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την οικονομική δραστηριότητα μόλις αρθούν όλα τα μέτρα περιορισμού.

Οι διαφορετικές παραδοχές στις οποίες βασίζονται τα τρία επεξηγηματικά εναλλακτικά σενάρια υποδηλώνουν ένα εύρος που κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή αναμενόμενη οικονομική επίδραση.

Στο πρώτο (ήπιο) σενάριο, το αυστηρό lockdown και τα περαιτέρω μέτρα περιορισμού, καθώς και η ταχεία πρόοδος στις ιατρικές θεραπείες, συνεπάγονται σχετικά βραχύβιες αυστηρές περιόδους lockdown (που λήγουν τον Μάιο του 2020), μια σταδιακή επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα μετά και μόνο προσωρινές οικονομικές απώλειες.

Στο δεύτερο (μεσαίο) σενάριο, μια βραχύβια αυστηρή περίοδος lockdown (που λήγει επίσης τον Μάιο του 2020) ακολουθείται από σχετικά αυστηρά και παρατεταμένα μέτρα περιορισμού, που συνεπάγονται καθυστερημένη επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα, καθώς και επίμονες απώλειες παραγωγής.

Στο τρίτο (σοβαρό) σενάριο, μια πιο μακροπρόθεσμη αυστηρή περίοδος lockdown (που λήγει τον Ιούνιο του 2020) έχει περιορισμένη επιτυχία μόνο στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, απαιτώντας συνεπώς τα συνεχιζόμενα σκληρά μέτρα περιορισμού ακόμη και μετά από κάποια χαλάρωση των πολύ αυστηρών lockdown.

Οι συνεχείς προσπάθειες για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού θα συνεχίσουν να μειώνουν σημαντικά τη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της οικονομίας έως ότου γίνει διαθέσιμο ένα εμβόλιο (ή άλλη αποτελεσματική ιατρική λύση). Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί μέχρι τα μέσα του 2021.

Επομένως, αυτό το σενάριο προβλέπει σημαντικές και μόνιμες απώλειες παραγωγής.

Τα μέτρα περιορισμού κατά τις περιόδους lockdown έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στους οικονομικούς τομείς της ζώνης του ευρώ. Η κατάρρευση της δραστηριότητας είναι αρχικά η ισχυρότερη για τις υπηρεσίες, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με ταξίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί από ορισμένα από τα διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας.

Ωστόσο, τα μέτρα lockdown και τα επακόλουθα εμπόδια εφοδιασμού μειώνουν δραματικά την παραγωγή, επίσης σε μεγάλα τμήματα του κλάδου. Συνολικά, τα μέτρα περιορισμού θεωρείται ότι προκαλούν μια σχετικά μεγαλύτερη απώλεια προστιθέμενης αξίας στο λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τη στέγαση και τις δραστηριότητες επισιτιστικών υπηρεσιών σε σύγκριση με τους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και άλλων τομέων.

Η συνολική αρχική οικονομική ζημία που υπονοείται κατά τη διάρκεια του lockdown εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 30% - ανάλογα με τη χώρα - της προστιθέμενης αξίας σε σχέση με το κανονικό επίπεδο δραστηριότητας.

Οι συνολικές αρχικές οικονομικές απώλειες υποτίθεται ότι μειώνονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2020.

Σύμφωνα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για αυτά τα ενδεικτικά σενάρια, ο οριακός αντίκτυπος ενός επιπλέον μήνα μέτρων lockdown στο ετήσιο επίπεδο του ΑΕΠ είναι αρχικά, περίπου, μεταξύ 2 και 2,5%.

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού αναμένεται να επηρεάσουν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ πολύ πέρα ​​από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η τομεακή προσέγγιση που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση των οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 επιτρέπει τον υπολογισμό ενός χρονοδιαγράμματος ενδεικτικών απωλειών (ως ποσοστό των μέγιστων τομεακών απωλειών) που συνεπάγονται τα μέτρα περιορισμού του ιού στη ζώνη του ευρώ βάσει των τριών εναλλακτικών σεναρίων.

Οι μέγιστες τομεακές απώλειες (συμπεριλαμβανομένων των άμεσων επιπτώσεων και των μεταφορών) υποτίθεται ότι θα συμβούν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2020. Οι οικονομικές απώλειες λόγω lockdown άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο - καθώς διαφορετικές χώρες επέβαλαν μέτρα - και αφού έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις αρχές Απριλίου, αναμένεται να μειωθούν στο 50% του μέγιστου επιπέδου τους έως τα μέσα Μαΐου, τα τέλη Μαΐου και κατά τη διάρκεια του Ιουνίου κάτω από το ήπιο, το μεσαίο και σοβαρό σενάριο αντίστοιχα, καθώς τα πιο χαλαρά μέτρα περιορισμού επιτρέπουν για μια σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ενώ τα μέτρα περιορισμού - σε συνδυασμό με το μακροπρόθεσμο κόστος που επιβάλλεται στη δραστηριότητα που προέρχεται από την πανδημία - αναμένεται να εξαντλήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους έως το τέλος του 2021 στο ήπιο σενάριο, θα συνέχιζαν να επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα το 2022 υπό το μέσο και σοβαρό σενάριο.

Τα μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται από χώρες παγκοσμίως επηρεάζουν σοβαρά την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και περιορίζουν έντονα το παγκόσμιο εμπόριο. Η πανδημία COVID-19 και η επιρροή της συνεπάγονται μεγάλες απώλειες για το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ.
Ως αποτέλεσμα της μεγάλης προκυκλικότητας του παγκόσμιου εμπορίου σε σχέση με την παγκόσμια δραστηριότητα, η εξωτερική ζήτηση της ζώνης του ευρώ θα μειωθεί κατά περίπου 7%, 11% και 19% κάτω από τα 3 σενάρια, αντίστοιχα, το 2020. Οι απώλειες της εξωτερικής ζήτησης της ζώνης του ευρώ σε σύγκριση με το επίπεδο του τέλους του 2019 είναι πιθανό να διατηρηθούν μόνο υπό το σοβαρό σενάριο έως το τέλος του 2022.

Το πραγματικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί απότομα βραχυπρόθεσμα, ενώ τα αποτελεσματικά μέτρα συγκράτησης θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας ισχυρής ανάκαμψης στη συνέχεια.

Η ανάλυση σεναρίων που χρησιμοποιείται σε αυτό το πλαίσιο δείχνει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, με το πραγματικό ΑΕΠ να πέφτει κατά περίπου 5%, 8% και 12% στα ήπια, μεσαία και σοβαρά σενάρια, αντίστοιχα, το 2020.

Τέλος, τα μέτρα ταχείας και αποφασιστικής συγκράτησης και οικονομικής πολιτικής - εκτός από μια αποτελεσματική ιατρική λύση - θα είναι κρίσιμα για τη διασφάλιση μιας ισχυρής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ.

Πηγή: bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ