Παραιτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Αποχωρεί και επίσημα από την θέση του στα τέλη Αυγούστου.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), ο Βραζιλιάνος Roberto Azevedo, ανακοίνωσε σήμερα 14 Μαΐου ότι θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή στα τέλη Αυγούστου, έναν χρόνο πριν λήξει η θητεία, του, για «οικογενειακούς λόγους».

«Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση, μια οικογενειακή απόφαση και είμαι πεπεισμένος ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του Οργανισμού αυτού», εξήγησε ο Azevedo απευθυνόμενος στα μέλη του WTO. «Δεν τρέφω καμία πολιτική φιλοδοξία», διαβεβαίωσε ο 62χρονος, διαψεύδοντας εμμέσως τις εικασίες ότι σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Βραζιλίας στις εκλογές του 2022 απέναντι στον Jair Bolsonaro.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν αποχωρεί για λόγους υγείας.

Η πρόωρη αποχώρηση του Βραζιλιάνου σημειώνεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία υφίσταται το χειρότερο πλήγμα που έχει δεχτεί μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Το παγκόσμιο εμπόριο πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού που οδήγησε σε κατάρρευση την παραγωγή και τις συναλλαγές. Ο ίδιος ο WTO εδώ και μήνες έχει βυθιστεί σε κρίση καθώς το δικαστήριο που ρυθμίζει τις εμπορικές διαφορές μεταξύ των μελών του δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στο δευτεροβάθμιο όργανό του, το οποίο έχει εξελιχθεί σε «μαύρο πρόβατο» για την Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μπλοκάρει τον διορισμό δικαστών σε αυτό το δευτεροβάθμιο όργανο.

Ο Azevedo είναι γενικός διευθυντής του WTO από το 2013 και εκτίει τη δεύτερη θητεία του η οποία θα έληγε στα τέλη Αυγούστου του 2021.
«Καθώς οι χώρες μέλη αρχίζουν να διαμορφώνουν την ατζέντα του WTO για τη νέα πραγματικότητα στη μετά την Covid εποχή, θα πρέπει να το κάνουν με έναν νέο γενικό διευθυντή», πρόσθεσε. Από την έναρξη της πανδημίας, ο Azevedo απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να μην επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων και ιατρικών εφοδίων.

Ορισμένα από τα 164 μέλη του Οργανισμού, κυρίως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πίεζαν για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του. Και αυτό γιατί υποστηρίζουν ότι οι διεθνείς εμπορικοί κανονισμοί θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη νέα πραγματικότητα –κυρίως την ισχυροποίηση της Κίνας– και να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως τις κρατικές επιδοτήσεις και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας.

Τα θέματα αυτά επρόκειτο να τεθούν στη συνέλευση του WTO που θα διεξαγόταν τον Ιούνιο στο Καζακστάν, η οποία όμως αναβλήθηκε για τα μέσα ή τα τέλη του 2021.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Robert Lighthizer είπε ότι θα είναι δύσκολη η αντικατάσταση του Azevedo, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «ανυπομονεί» να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Phil Hogan, σημείωσε ότι ο διάδοχος θα πρέπει να βρεθεί φέτος και όχι του χρόνου, καθώς ο WTO αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και εντείνονται οι φωνές που ζητούν μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ