Συμβιβασμός μεταξύ Βορείου και Νοτίου "Μπλοκ" το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε

Η πρόταση τείνει να τερματίσει μήνες διαφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η χρηματοδότηση.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα ως ημέρα κλειδί για την Ευρώπη αναφερόμενος στην πρόταση στην οποία κατέληξε η Κομισιόν. Η πρόταση που έβαλε στο τραπέζι η Κομισιόν για το κονδύλι €750 δις προς στήριξη των πληγέντων από την πανδημία οικονομιών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τείνει να τερματίσει μήνες διαφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η χρηματοδότηση.

Όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, η πρότασή της είναι η δημιουργία ενός νέου δημοσιονομικού εργαλείου ανάκαμψης το οποίο θα αποτελεί μέρος του «ισχυρού, σύγχρονου και ανανεωμένου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ».

«Για να προστατέψουμε ζωές και πόρους ζωής, να επιδιορθώσουμε την Ενιαία Αγορά, καθώς και να δημιουργήσουμε μια διαρκούσα και ευημερούσα ανάκαμψη, η Κομισιόν προτείνει την αξιοποίηση του πλήρους εύρους των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το Next Generation EU των 750 δισ. ευρώ, καθώς και οι στοχευμένες ενισχύσεις στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για το 2021-2027 φέρνουν τη συνολική οικονομική ισχύ πυρός του προϋπολογισμού της ΕΕ στα 1,85 τρισ. ευρώ» αναφέρεται στην ανακοίνωση

Οι βασικότεροι παράμετροι που οδήγησαν στην πρόταση της Κομισιόν

Χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία που αποτελούν το «Βόρειο Μπλοκ» δεν αποδέχονται να επωμιστούν να παρέχουν οικονομική βοήθεια με επιβάρυνση των φορολογουμένων τους για να στηρίξουν οικονομικά τις υπόλοιπες χώρες.  Ήταν ωστόσο διατεθειμένες να παρέχουν δανεισμό έναντι επιτοκίου προς στις χώρες που χρειάζονταν βοήθεια.

Οι χώρες που ανήκουν στο «Νότιο Μπλοκ» δεν ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν το επιτόκιο για να δανειστούν από τις χώρες του «Βορείου Μπλοκ» αφού ήδη το δημόσιο χρέος τους είναι αρκετά ψηλό αφού προέρχονται στην πλειοψηφία τους από βαθύτατες κρίσεις χρέους.

Ως εκ τούτου η πρόταση της Κομισιόν είναι μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις απαιτήσεις των δύο «μπλοκ», με την Γαλλία και την Γερμανία να αποτελούν πλέον συμβιβαστικές δυνάμεις των δύο μπλοκ έχοντας καταθέσει τις προηγούμενες βδομάδες και την λεγόμενη Γαλλογερμανική πρόταση.

Ανάμεσα σε δανειοδότηση και επιχορήγηση

Ο συμβιβασμός που προκύπτει μέσα στην πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ότι τα 750 δισ. θα αντληθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις αγορές. Τα 500 δις. θα δοθούν ως επιχορηγήσεις, οι οποίες σαφέστατα θα εμπεριέχουν δικλείδες ασφαλείας οι οποίες ικανοποιούν τα αιτήματα Γερμανίας και Γαλλίας.

Τα υπόλοιπα 250 δις περίπου, θα δοθούν υπό την μορφή δανεισμού στα κράτη και αποτελούν στην ουσία χαμηλότοκο δανεισμό. Υπάρχουν αναφορές στις οποίες η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκατομμύρια θα είναι χαμηλότοκα δάνεια. Η Ισπανία θα λάβει συνολικά 140 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκατομμύρια θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκατομμύρια θα είναι χαμηλότοκα δάνεια.

Αποπληρωμή της δανειοδότησης

Όπως αναφέρει το Reuters, για αποπληρωμή των ποσών που θα πληρώσει η κάθε χώρα η Επιτροπή πρότεινε νέα έσοδα με την μορφή φόρων επί των πλαστικών, επί των ρύπων, τον πολυσυζητημένο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, από μέρος του ΦΠΑ που πληρώνουν στα κράτη μεγάλες επιχειρήσεις όπως επίσης και από ενός είδους δασμό σε εισαγωγές αγαθών από χώρες με χαμηλότερα πρότυπα εκπομπών CO2.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ